НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба по случай 650 г. от рождението на Андрей Рубльов ще се състои в Третяковската галерия (15.12.2010)
Икони и стенописи на най-прославеният руски иконописец, канонизиран от църквата през 1988г. за преподобен ще бъдат представени в Третяковската галерия в Москва. Темата на събитието е „Подвиг към иконописта” и се организира по повод 650-тия юбилей на легендарния художник. Изложбата е в сила в периода 21 декември – 27 февруари 2011г.
Тя ще представи на многобройното, но изключително по своето качество творчество на Андрей Рубльов. Проекта се организира съвместно с Централният музей на древноруската култура и изкуство, носещ неговото име, който ще предостави икони и фрагменти от стенописи изографисани от именития майстор. Андрей Рубльов живее през XIV – XV век (около 1360г. – 1430г.) в Русия. Творчеството му се свързва с изписването на църквата „Благовещенския събор” на Московския Кремъл (стенописите не са запазени), както и с фреските от катедралния храм „Успенски събор” във Владимир, единствения датиран паметник, свързан с името му (1408г.). Андрей Рубльов третира иконописта с ново, възвишено разбиране за духовната красота, което според някои изследователи е повлияно от гръцкия иконописец Теофан Грек, работещ по същото време в Гърция и Русия. Този маниер на работа изкристализира при изписването на най-значителната композиция „Страшния съд” в „Успенски събор”. Традиционно изписваната като страшна сцена на ужас е третирана като тържество на Божията милост над човешките прегрешения.
Андрей Рубльов създава множество икони, познати ни от многочисленото им репродуциране. Една от най-прославените и емблематични за неговото творчество е иконата „Старозаветна троица”, създадена за Троице-Сергиевата лавра, в околностите на Москва, но днес е собственост на Третяковската галерия. Други произведения на преп. Андрей Рубльов са „Владимирската икона” на Пресвета Богородица, създадена за иконостаса на Успенския събор в град Владимир, както и запазените образи от т.нар. деисусния чин ( „Дейсис” в превод означава моление), на иконостаса от храма „Успенския събор” в Звениград, от който най-известия е благородния образ на Христос. 
Името му остава за поколенията като нарицателно за великите дейци на културата с които Русия е дарила света.

"Владимирската икона” на Богородица
Андрей Рубльов, „Спас
Андрей Рубльов, „Спас" (Христос Спасител)“ от Звенигородския чин
„Апостол Павел“ от Звенигородския чин, 1410-1420
„Апостол Павел“ от Звенигородския чин, 1410-1420
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!