НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Лувъра събра нужните € 1 млн. за закупуването на „Трите грации” на Лукас Кранах (21.12.2010)
Месец след обявяването на кампанията за събиране на липсващите в бюджета 1 млн. евро за закупуване на масленото табло, сумата беше събрана от даренията на повече от 5000 дарителя. Кампанията за събирането на средствата беше обявена на 13 ноември, а крайния срок беше края на януари 2011г. Благодарение на мащабната кампания, която Лувъра организира, както и на щедростта на хората, нужните пари се събраха само след месец. Повечето от дарителите са от Франция, като има и такива, които са от чужди страни. Даренията варират от 1 до 40 000 евро. Някои малки компании и фондации също са допринесли за успеха на кампанията.
В знак на благодарност, от 2-ри март до 4 април 2011г. картината ще бъде официално представена в специално отделена галерия в Лувъра. Имената на донорите, независимо от стойността на даренията, ще бъдат изписани под картината, освен тези разбира се, които желаят да останат анонимни. След това картината ще стане част от колекцията на Лувъра, и ще бъде изложена в залите, посветени на немският ренесанс. Всеки дарител ще получи специална карта, с изображение на „Трите грации”, която осигурява достъп за тях и техен близък до галерията, в която ще бъде изложена картината от 2 март до 4 април. Всички дарители, които са спонсорирали кампанията с над € 200 ще им бъде предоставено правото на частно посещение на колекцията през пролетта, където ще имат възможността да видят „Трите грации”. Всички дарители, подпомогнали набирането на средства с над € 500 ще бъдат поканени на ексклузивен предварителен оглед на произведението на Кранах, който ще се състои в Лувъра през януари.  
На 13 ноември 2010г., Лувъра обяви кампания за придобиването на ценната картина. От създаването й през 1531г. от Лукас Кранах Стария, до този момент тя е била собственост на частни колекционери и никога не е била излагана на показ. Този шедьовър на немският ренесанс, добива статут на „Trésor national” – национално съкровище, което дава правото на Лувъра първи да придобие картината в своята колекция, но само ако това се осъществи до 31 януари 2011г. Благодарение на спонсорството на Mazars Group и бюджета на музея, три четвърти от сумата беше набавена, но за събирането на оставащият € 1 млн. беше организирана  публична кампания.
Лукас Кранах е един от най-забележителните автори допринесли за развитието на немският ренесанс от XV – XVI век. Творчеството му съчетава реализма, присъщ на северните художници с топлината и човешкото отношение към личността, характерен за италианският ренесанс. Трите грации е сюжет от античността – той представя трите богини – Хера, Афродита и Атина в контекста на мита за Парис и златната ябълка. Появяването на този сюжет в ренесансовото изкуство ни представя оригинален начин за изобразяване на голо женско тяло, без това да бъде наказано от църквата. Известен с изобразяването на Венера и Ева, това табло увенчава търсенията му в тази насока. Елегантността и изяществото на женската красота се съчетават с деликатният еротизъм, характерен за всички произведения на Кранах от този тип.
Произведението е изпълнено с маслени бои върху дъска и е с относително малки размери, присъщи за картините на северните художници – 24 х 27 см. Изключително доброто състояние в което се намира (като се има предвид, че е било в ръцете на частни колекционери за около 500 години) е гаранция, че то ще се превърне в една от запазените марки на Лувъра.
„Трите грации” - Лукас Кранах
„Трите грации” - Лукас Кранах
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!