НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложбата „Вортицисти: художници - бунтари в Лондон и Ню Йорк, 1914- 1918” представя за пръв път направлението вортицизъм пред италианска публика (04.01.2011)
От 29 януари до 15 май 2011г. галерия Пеги Гугенхайм, Венеция представя изложбата: „Вортицисти: художници- бунтари в Лондон и Ню Йорк, 1914- 1918”. Куратори на изложбата са Марк Антлиф и Вивиан Грийн. Това е първата изложба, която показва в Италия творби на художници, част от лондонското направление в изкуството, наречено вортицизъм.
Вортицизма е английско авангардно течение, основано от Уиндъм Люйс през 1914г. Това направление в изкуството се развива по времето на Първата световна война- между 1914 и 1918г. Наименованието „вортицизъм” е свързано с думите на италианския футурист Умберто Бочони, според който художественото творчество поражда един своеобразен вихър от чувства- от италиански vortizto- вихър. Подобно на футуризма, това английско авангардно течение се характеризира с рязък, ъгловат, изключително динамичен стил, който се опитва да предаде процеса на движение на обектите в пространството. Вортицизма се разпространява както в живописта, така и в скулптурата. Това направление в изкуството изиграва и изключително важна роля за процеса на формиране на абстрактното изкуство в Англия( Бомберг, Люйс).
Изложбата ще представи около 100 творби- рисунки, живописни платна, скулптури, работи от хартия, фотографии на художници катоУиндам Люйс, Якоб Епстайн, Едуард Уодсуорд, Хенри Гаудиър- Брежка и други. Пеги Гугенхайм, Венеция ще бъде втората галерия, която ще покаже изложбата.  Между 30 септември 2010г.  и  2 януари 2011г. тя бе показана в Музеят за изкуство Nasher към Дюк Юнивърсити, Дърам, щата Северна Каролина, САЩ. След Пеги Гугенхайм, изложбата ще бъде част от програмата на Тейт Бритън, Лондон, Великобритания. Там изложбата ще се проведе между 14 юни и 4 септември 2011г.
Edward Wadsworth Abstract Composition  1915
Edward Wadsworth Abstract Composition 1915
Wyndham Lewis Workshop  circa 1914-5
Wyndham Lewis Workshop circa 1914-5
Sir Jacob Epstein Torso in Metal
Sir Jacob Epstein Torso in Metal
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!