НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Едни от най-значителните произведения на Стари майстори ще бъдат предложени на аукцион на Сотбис (24.01.2011)
На 27-ми януари, в две последователни сесии, Сотбис в Ню Йорк ще предложат на търг едни от шедьоврите на ренесансовото изкуство –живопис и скулптура.
Сутринната сесия ще започне от 10ч., а следобедната от 14ч.
Това е един от най-очакваните и следените аукциони не само от колекционерите, но и от хората на изкуството. На него ще бъдат представени майстори от времето на ранния ренесанс, до 19-ти век. Сред имената присъстват тези на Тициан, Лукас Кранах, Питър Брьогел Младия, Уилиам Търнър, Сандро Ботичели, Лоренцо Лото, Питър Паул Рубенс, Гирландайо, Якоб Йорданс, Ян Брьогел Младия, Ян Брьогел Стария, Пармиджанино и много други.
Сред картините, които ще предизвикат най-голям интерес на сутрешния аукцион, първо място заема „Сакра Конверсационе” на Тициан, с първоначална оценка $15 – 20 млн. Картината е създадена около 1560г. и се е намирала в ръцете на частни колекционери до преди 30 години, когато за пръв път е показана на света на аукцион на Сотбис. Оттогава обикаля света и е била излагана в галерии в Париж, Амстердам и Лондон. Картината представя „свещен разговор” между Мадоната, Младенеца, св. Лука и св. Катерина Александрийска. „Сакра Конверсационе” или „свещен разговор” е типичен ренесансов сюжет, който е  изобразяван от едни от най-великите художници, като произведението на Тициан се нарежда сред шедьоврите, илюстриращи този сюжет.
Друга картина, която се очаква да предизвика интерес у колекционерите е портрет на дама от Лукас Кранах Младия, създаден по време на престоя му в Уитенберг, заедно с баща си и оценена на $3 – 4 млн. Произведението има съвременно въздействие и художник, какъвто е Пикасо, създава подобни портрети между 1940 – 1960г. с нарези от линолеум, както е в случая.
 
Втората част от аукциона е посветена на скулптурата, като главно ще бъде представена средновековна и неокласицистична. Ще бъде включена и голяма група от ренесансова и барокова бронзова скулптура от колекцията на  Абат Гугенхайм. Водещо сред произведенията е мраморен орелефен портрет на Козимо I Медичи, атрибуиран на Бачо Бандинели, с първоначална оценка от $300,000 – 500,000. Портретът е създаден, когато бъдещият владетел на Флоренция е бил едва на 17 години. Бачо Бандинели впоследствие се е превърнал в придворен скулптор на семейство Медичи.
Освен това, на следобедния аукцион ще бъде представен сребърен потир на Джордж I, създаден около 1714г. в Лондон. Първоначалната оценка на произведението е $ 1 – 2 млн. Този потир е един от 8-те, за които се знае, че са служили по време на управлението на Джордж I. Този бароков шедьовър е създаден от Джейкъб Маргас, един от кралските златари и по-късно е станал част от колекцията на Дука на Бъкингам в Стоу.
Тициан – „Сакра Конверасционе”
Тициан – „Сакра Конверасционе”
Лукас Кранах – „Портрет”
Лукас Кранах – „Портрет”
Гирландайо – „Диптих”
Гирландайо – „Диптих”
Бартоломео ди Фрузино – „Рождество”
Бартоломео ди Фрузино – „Рождество”
Пармиджанино – „Император Карл V получава света”
Пармиджанино – „Император Карл V получава света”
Жан Батист-Гриоз – „Портрет”
Жан Батист-Гриоз – „Портрет”
Виле ван дер Виле – „Алегория”
Виле ван дер Виле – „Алегория”
Gerrit Dou
Gerrit Dou
Питър Брьогел Младия
Питър Брьогел Младия
Питър Паул Рубенс – „Мъченичеството  на Св. Петър”
Питър Паул Рубенс – „Мъченичеството на Св. Петър”
Уилиам Търнър – „Пейзаж от Савой”
Уилиам Търнър – „Пейзаж от Савой”
Сребърен потир
Сребърен потир
Портрет на Козимо I Медичи.
Портрет на Козимо I Медичи.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!