НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
НЕПОКАЗВАНИ ТВОРБИ НА МАГДА АБАЗОВА В ГАЛЕРИЯ „СЕЗОНИ” (28.01.2011)
На 01.02.2011 г. /вторник/ от 18.00ч. галерия "Сезони" ще представи непоказвани досега творби на Магда Абазова.
В експозицията са включени над 60 произведения. Творбите са подбрани, подготвени и подредени от Светлин Русев.
Tекст на Светлин Русев за Магда Абазова и нейното творчество, написан по повод на изложбата: “ДРУГата Магда /рисунки и живопис на Магда Абазова/
                               
MАГДА АБАЗОВА – ЗАГАДЪЧНА И НЕОБЯСНИМА
 
Истинската живопис по начало е трудно обяснима с утвърдената и наложена от инерцията арт-словесна иконография. С нея можем да обикаляме около автора, да го затрупаме с дълбокомислени анализи, но преминаването и навлизането в същността му в повечето случаи остава извън него. В този смисъл изкуството на Магда Абазова е от онези духовни изпитания, които са знак, колкото на висококултивирано артвъзпитание, толкова и на дълбока чувствителност и извисена духовна мярка. Магда Абазова винаги е имала свое лично артистично пространство, независимо от времето, стиловете и конюнктурните изстъпления. В това пространство една естествена и спонтанна живопис, преминала през уроците на модерното изкуство със свой емоционален и пластичен прочит, остана неповторима, свежа и съвременна.
Изкуството на Магда е над интелектуалното познание, изтънчено като чувствителност, родено спонтанно и естествено – то е и над емоционалните определения. Необяснима, загадъчна и мистична, смислово и пластически конструктивна, нефигуративна и конкретна, извън словесната илюстративност – живописта на Магда Абазова преди всичко е свят на духовно съзидание.
Със сравнително малко познатите работи, които галерия „Сезони” показва в тази изложба, нещата стават още по-сложни. Прехвърляйки тези дни няколко папки с подготвителни рисунки, ескизи, свободни бележки /между които едно малко моливно етюдче от ученическите й години/ - различни по време като стилистика и смислово значение – открих красотата на един привидно хаотичен свят, емоционално и пластически обоснован, извисен до едно по детски чисто и искрено изкуство. Една сравнително непозната Магда Абазова, насаме със себе си  и тайнството в творческата кухня на художника. Има някаква странна мистерия, която обяснява необяснимото в тази изложба – духовна свообода, нравствена чистота и висока пластическа култура и вкус.

И все пак, забравете думите, останете с изложбата !
Пътят към нея е светъл и чист !
                                                                                          
                                                                                                                                                                Светлин Русев
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!