НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят „Рикс” в Амстердам вдъхнови Анселм Кийфер за създаването на най-новото му произведение (05.05.2011)

Един от най-известните германски художници от втората половина на ХХ век -  Анселм Кийфер беше поканен от музея „Рикс” (Rijksmuseum) в Амстердам да създаде произведение, вдъхновено от шедьовъра на Рембранд „Нощна стража”. Резултатът е творбата „La berceuse (for Van Gog)” („Жена на люлеещ се стол” – препратка към произведение на Ван Гог).  За неговото изпълнение пред Кийфер не са поставени никакви условия, а пълна свобода на действие. То ще бъде изложено срещу произведението на Рембранд от 7-ми май до  4-ти юли.

Анселм Кийфер е роден точно преди края на Втората световна война – през 1945г. в Германия. Неговото изкуство винаги е било тясно обвързано с немската история, войната и  травмата, която тя оставя след себе си. Концентрирайки се върху исторически, митологични и религиозни теми, той изпълнява огромни по мащаб произведения, като често за направата им използва материали като слама, пепел, глина, олово, бетон и изсушени растения.

Произведението „Нощна стража” на Рембранд ван Рейн е най-голямата гордост на музея. То бележи печалния обрат в кариерата и живота на холандския художник, опълчил се срещу традицията на „официалния портрет”. Когато е поръчана през XVII век, картината е трябвало да бъде официален портрет на капитан Банинг Кок и неговата рота, каквото е и оригиналното заглавие на картината. Но Рембранд не се съобразява с официалните предписания, според които всички трябва да бъдат изобразени равностойно. Той не само, че не изобразява 17-те персонажа, които са му поръчали и платили за картината по равностоен начин, но изобразява и допълнителни фигури, както и тази на малко момиченце, обляно в светлина. Поръчителите съдят Рембранд, което поставя началото на края на неговата кариера на преуспял художник. През XVIII век, когато картината е била преместена и изложена в кметството, поради факта, че е била твърде голяма (363 x 437 см.), тя е била срязана по дължина и ширина. От  копие, направено през XVII век, пазещо се в Националната галерия в Лондон, можем да съдим за оригиналното състояние на творбата. Названието „Нощна стража” е дадено поради приглушената светлина, в която се намират персонажите. Когато е реставрирана картината за първи път през 1940г., става ясно, че моментът, който е представен, не е нощ, а ранно утро.

Най-новото произведение на Анселм Кийфер е свързано с дългата традиция при художниците за създаване на произведение, инспирирано от предшественик. Музеят „Рикс” с неговата богата колекция и дълга история е такъв източник за вдъхновение. Това е свързано и с политиката на музея, която е насочена към обогатяване на хоризонтите и създаване на диалог между миналото и настоящето, осъществен чрез изкуството. По този начин историческите произведения, съхранявани в музея, ще бъдат възприети в нова светлина.

Кариерата на Анселм Кийфер е свързана с Холандия още от самото начало. Неговата изложба в музея „Van Abbe Museum” през 1979г. бележи интернационалния пробив на един от най-известните съвременни творци. Освен това, именно холандските колекционери са тези, които първи започват да се интересуват от него и купуват негови произведения. Предстоящата изложба е изключително важна за холандската публика, която не е виждала произведения на Кийфер от далечната 1986г.

Изложбата “Кийфер и Рембранд” ще бъде придружена от фотографии на холандския фотограф и режисьор Антон Корбейн. Той е известен с тясното си сътрудничество с групи като U2, Depeche mode и Nirvana. През 2008г. той заснема Анселм Кийфер в неговото студио в Южна Франция. 

Анселм Кийфер - Die Schechina
Анселм Кийфер - Die Schechina
Анселм Кийфер - March Heath
Анселм Кийфер - March Heath
Анселм Кийфер - Tannhauser
Анселм Кийфер - Tannhauser
Анселм Кийфер - Women of Antiquity
Анселм Кийфер - Women of Antiquity
Анселм Кийфер - Your Golden Hair
Анселм Кийфер - Your Golden Hair
Анселм Кийфер - Ерихон
Анселм Кийфер - Ерихон
Рембранд - Нощна стража
Рембранд - Нощна стража
Копие на картината от XVIII век
Копие на картината от XVIII век
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!