НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Аниш Капур реализира своя най-нов проект „Левиатан” в Гран Пале (16.05.2011)

Един от най-известните скулптoри на нашето време Аниш Капур създаде уникална скулптурна инсталация за „Монумента” в Гран Пале, Париж. Той е четвъртия скулптор,  на който се пада честта да създаде временно произведение за историческата сграда, където се е помещавало легендарното световно изложение от 1900 г.

„Левиатан” е вдъхновен от едноименния политически трактат от XVII век на философа Томас Хобс. В него „Левиатан”, библейското чудовище, за което се споменава в книгата на Йов (41:26), въплъщава властта на държавата над индивида. Идеята на Аниш Капур е да създаде единна структура, чието присъствие може да бъде сравнено с усещането, което  архитектурата на внушителните катедрали има над човека.

Огромната инсталация е създадена от 18 тона PVC, които изпълват вътрешността на Гран Пале и приблизително заемат 13,500 кв. метра площ. Структурата е създадена от четири свързани сфери, които не са поддържани от метално скеле, а от въздух, който е изпомпван непрекъснато във вътрешността на инсталацията.

Един от проблемите, с които Аниш Капур се сблъсква при създаването на масивната структура, е естествената светлина, която прониква директно от стъкления покрив на Гран  Пале.  Самият той споделя: „Светлината е като убиец. Тя е по-силна вътре, отколкото е навън. Тя може да унищожи всичко. Това, което се опитах да направя, е да я преобърна”. За тази цел британският скулптор от индийски произход използва много тъмна „мембрана”. Резултатът от това е, че от входа на Гран Пале, зрителят попада в пространство, обляно в ярко червена светлина – любимия цвят на Капур. Вместо посетителят да разглежда инсталацията, той попада в нея, без да има представа как тя изглежда отвън. На пръв поглед екстериорът няма отношение към интериора, но в същото време те съществуват едновременно. Това е и идеята, която стои зад произведението, споделя скулпторът.

Въпреки че, Аниш Капур използва винаги най-новите технологии за създаването на своите произведения, осъществяването на тази скулптура е истинско предизвикателство за него. За да инсталира произведението, неговият екип е имал само една седмица на разположение, в която е трябвало да издигне скулптурата от първия път. Самият той е проектирал произведението до последната минута, уверявайки се, че няма да има гънки при ушиването. Компютърният софтуер, който проектира „Левиатан”,  е създаден в Англия. PVC структурата е изработена в Германия, всичко е зашито в Италия, а чехи са инсталирали готовото произведение в Париж. Изработката на произведението възлиза на 3,000,000 млн. евро, платени от френското Министерство на културата, което организира ежегодно „Монумента”.

Аниш Капур посвещава своето произведение на Ай Уейуей (срещан и като Вейвей), който е в неизвестност, от както е задържан от китайските власти през април. Описвайки този акт като „варварски”, Капур се надява, че институциите трябва да направят по-мащабна кампания в полза на неговото освобождаване. „Може би всички музеи и галерии трябва да затворят врати за ден” споделя той.

Инсталацията „Левиатан” ще остане в Гран Пале за период от пет седмици и може да бъде видяна до 23-ти юни 2011г.

Аниш Капур позира пред своето произведение в Гран Пале
Аниш Капур позира пред своето произведение в Гран Пале
Левиатан  /1/
Левиатан /1/
Левиатан /2/
Левиатан /2/
Левиатан /3/
Левиатан /3/
Левиатан - външен изглед
Левиатан - външен изглед
Левиатан - инсталация на Аниш Капур (вътрешен изглед)
Левиатан - инсталация на Аниш Капур (вътрешен изглед)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!