НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба на група млади скулптори в БАН – съвременност и традиция си подават ръка в името на изкуството (15.06.2011)

Изложбата „Шилото – скулптура и живопис” ще бъде открита на 21.юни в централната сграда на Българска Академия на Науките. Експозицията щепредстави произведения на 23-ма млади скулптори, като и живописни творби на техни колеги. През 2009 г. група творци започват да работят заедно в ателиетата по каменоделие в НХА по проекта „Шилото - скулптура от сърце и камък”.

Във време, в което човек живее във все по-голямо отчуждение от себе си и околните, група млади хора обединява своите усилия в името на една обща кауза - изкуството. Правенето на изкуство е неизкоренима духовна нужда, която е индивидуално присъща, но има и способността са събира и сплотява хората. Въпреки индивидуалните творчески търсения на всеки един от авторите, групата е единна в стремежа си към постигане на една искрена и непредубедена изразност. Творбите им са свързани в едно цяло, а тяхното разнообразие допринася за богатото общо звучене на изложбата. Скулптурите в камък, дърво и метал и живописните произведения, изпълнени също в класически техники носят общата идея на авторите за една приемственост на изразните средства във визуалните изкуства. Бунтът срещу всяка традиция и всяка естетическа категория, характерен за XX век, днес е заменен от стремежа към по-трайни творчески решения и синтеза на традиционни изразни средства в изкуството. От тази гледна точка произведенията, част от изложбата „Шилото – скулптура и живопис” притежава изключително съвременно звучене. Предоставеното от БАН изложбено пространство представлява идеална среда за представяне на идеята за интелектуално обединение както между хората на изкуството, така и между изкуствата и науките, между утвърдената институция и младите творци.

Изложбата ще продължи до 20 юли 2011 г.

Александър Александров
Александър Александров
Антон Камбарев
Антон Камбарев
Борислав Алексиев
Борислав Алексиев
Бпрослав Алексиев
Бпрослав Алексиев
Васил Минев
Васил Минев
Живко Минев
Живко Минев
Иван Стоянов
Иван Стоянов
Мария Коева
Мария Коева
Михаил Дежеджиев
Михаил Дежеджиев
Михаил Карастанев
Михаил Карастанев
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!