НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Сотбис” реализира най-високата цена за търг на съвременно изкуство в историята до този момент в Лондон (04.07.2011)

Аукционна къща „Сотбис” прикова световния интерес на медии и колекционери към своя търг за съвременно изкуство, организиран на 29-ти юни в Лондон. Той успя да реализира крупната сума от £108,803,550 ($174,129,201 /€120,923,897), като първоначалната оценка на 88-те произведения беше £74 –  105 млн. Това е нов световен рекорд, след като подобна сума никога не е реализирана на търг за съвременно изкуство в Лондон.

Двадесет и девет творби се продадоха за повече от £1 млн., а 45 – за повече от $ 1 млн. Средната цена на продадена творба е £1.37 млн. ($2.2 млн.), като  произведенията се продадоха на двойни цени, в сравнение с аукциона на „Сотбис”, проведен по същото време миналата година. Тогава 44 произведения на съвременното изкуство бяха продадени за £41 милиона ($61.8 милиона). Тази година за огромния успех на търга допринесе ненадминатата колекция на немския предприемач Кристиан Дюргхейм  (Christian Duerckheim). Тя е съставена от 34 произведения на германски художници, които напускат Източна Германия  точно преди издигането на Берлинската стена. Това са едни от най-известните и влиятелни съвременни художници и до днес, като Герхард Рихтер, Георг Базелиц и Зигмар Полке. Много от произведенията не са показвани повече от 40 години.

Сред купувачите в залата бяха колекционери като Тадеус Ропак, Лари Гагосиан, Кристоф ван дер Веге, Пол Шоневалд, Паоло Ведови, Александър Акуавела, Димитри Мавроматис и други.

Пет нови персонални рекорда бяха реализирани за произведения на авторите Блинки Палермо, Маркус Люперц,  Егон Шонебек, Зигмар Полке и Георг Базелиц. Най-скъпо продаденото произведение беше на Френсис Бейкън „Crouching Nude” (Легнала гола женска фигура), коeто достигна цена от £8,329,250. Вторoто най-високо оценено произведение беше на Жан-Мишел Баския, с цена от £5,417,250.

По-големия интерес на купувачите беше насочен към европейското изкуство, напр. немското изкуство, след същинския бум от 80-те години, отново триумфира. Разочароващо, останаха непродадени произведения на Анди Уърхол „Доматена супа Кембъл” от 1962 г., произведения на Рой Лихтенщайн и Джеф Кунс.  Портретът на пънк изпълнителката Деби Хари, дело на Анди Уърхол, който се смяташе за „гвоздея” на вечерта и беше мащабно агитиран от аукционната къща, се продаде на единствения купувач, който направи оферта по телефона. Противно на първоначалните очаквания, портретът се продаде за £3.7 млн., като първоначалната оценка беше £3.5 млн. – £5.5 млн.

 

Francis Bacon - Crouching Nude
Francis Bacon - Crouching Nude
Георг Базелиц - Голяма нощ
Георг Базелиц - Голяма нощ
Герхард Рихтер - 1024 FARBEN
Герхард Рихтер - 1024 FARBEN
Герхард Рихтер - Сестри
Герхард Рихтер - Сестри
Жан-Мишел Баския - Без наименование
Жан-Мишел Баския - Без наименование
Зигмар Полке - STADTBILD II
Зигмар Полке - STADTBILD II
Зигмар Полке - Джунгла
Зигмар Полке - Джунгла
Кадър от аукционa на Сотбис
Кадър от аукционa на Сотбис
Анди Уърхол - Деби Хари
Анди Уърхол - Деби Хари
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!