НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
“Новооткрита” картина на Леонардо да Винчи би могла да бъде продадена за рекордните 200,000,000 щатски долара (07.07.2011)

Произведение на безспорно най-известния  художник на всички времена – Леонардо да Винчи, което се е смятало за загубено в продължение на векове,  беше приписано като дело на прочутия ренесансов художник. Атрибуцията е извършена от едни от най-известните специалисти по произведенията на Леонардо да Винчи.

Картината, която разбуни духовете,  е „Салватор Мунди” (Христос Спасител). Векове наред за нея се смяташе, че е направена от последовател на Леонардо. Както знаем, самият Леонардо е имал многостранни интереси, като картините, които е оставил след себе си, се броят на пръсти. По този начин „откритието”,  направено от учените: Камеран Бамбах (куратор на отдел „Рисунки и картини” в музея „Метрополитън”), Пиетро Марани (отговорник по реставрацията на „Тайната вечеря” в Милано), Мария Тереса Фиорио (автор на множество научни публикации, посветени на Леонардо да Винчи) и Мартин Кемп (професор по история на изкуството в Оксфордският университет, посветил 40 години от живота си в изучаване на творчеството на Леонардо), се смята за най-голямото за последните 100 години. След скорошната реставрация на произведението, учените са на мнение, че то е дело не на последовател на Леонардо, а на самия него.

Картината е собственост на консорциум от колекционери, като един от тях е Робърт Саймън – специалист по „стари майстори”, работещ в музея Метрополитън. Смята се, че те са я купили преди шест години от гаражна разпродажба. Историята на маслената картина върху дърво с не особено големи размери (66 х 45,7 см) би могла да бъде проследена назад във времето до 1513 г., когато е била поръчана от  крал Луи XII. След това се знае, че е преминала в собственост на крал Чарлз I, като след неговата екзекуция е била наследена от неговия син –  Чарлз II. През следващите два века изворите за произведението напълно изчезват, като то се споменава отново едва през XIX век – тогава е било притежание на британския колекционер –  сър Франсис Кук. През 1948 г. е продадено на аукцион, организиран от „Сотбис”,  за 45 британски лири, като е атрибуирано на Джовани Антонио Болтрафио – един от учениците на Леонардо. След като попада в ръцете на консорциума, някои учени започват да се съмняват, че това е дело на ученик на Леонардо, като след множество експертизи и успешна реставрация се установява истинският произход на произведението.

„Преди реставрацията, произведението беше в много лошо състояние, покрито с пластове  боя и надживописвано. По време на реставрацията обаче, изключителното качество на произведението излезе наяве – удивителни цветове, червеното и синьото по дрехата на Христос, напомнят за тези при Тайната вечеря”, споделя Пиетро Марани. Единственото изображение на картината обаче, което е предоставено на публиката,  е черно-бяло. Николас Пени, директор на Националната галерия в Лондон споделя, че именно в детайлите на картината, бихме могли да разпознаем почерка на Леонардо и особено при извънредната мекота на синия химатий на Христос.

Картината ще бъде изложена за пръв път публично на мащабната изложба, посветена на Леонардо с фокус върху миланския му период, организирана от Националната галерия в Лондон през ноември 2011 г. За нея ще бъдат събрани на едно място седем от съществуващите четиринадесет произведения на Леонардо да Винчи, което е изключително постижение за дипломацията на галерията. Още отсега галерията обмисля да ограничи посетителите, като поради огромния интерес на всеки час ще бъдат допускани не 230 души, а 180 поради съображения за сигурност.

Според ARTnews, които първи отразиха невероятното откритие, концесионерите са отказали да продадат произведението срещу $ 100, 000, 000, като евентуалната сума, която се очаква да бъде достигната при аукцион,  е $ 200, 000, 000.


 
Леонардо да Винчи - Дамата с хермелина
Леонардо да Винчи - Дамата с хермелина
Леонардо да Винчи - Мадона Лита ( Ермитаж)
Леонардо да Винчи - Мадона Лита ( Ермитаж)
Леонардо да Винчи - Мадоната на скалите (Лувър)
Леонардо да Винчи - Мадоната на скалите (Лувър)
Леонардо да Винчи - Тайната вечеря (Милано)
Леонардо да Винчи - Тайната вечеря (Милано)
Леонардо да Винчи - Салватор Мунди (Христос Спасител)
Леонардо да Винчи - Салватор Мунди (Христос Спасител)
Леонардо да Винчи - Мадоната с младенеца и Св. Анна
Леонардо да Винчи - Мадоната с младенеца и Св. Анна
Леонардо да Винчи - Мона Лиза
Леонардо да Винчи - Мона Лиза
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!