НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Единствената римска монета, сечена в чест на убийство, се предлага на търг за половин милион долара (18.07.2011)

Сребърна римска монета от серията "Мартенски иди", сеченa по повод убийството на Юлий Цезар, се предлага на търг. Сребърният денар е считан за една от най-редките древни монети в света. Известни са само около 60 подобни денара, които са в музеи и частни колекции, съобщи Artdaily. Върху лицевата страна на монетата е изобразен портрет на Брут, а на задната страна е надписът EID MAR, обозначаващ Мартенските иди - датата, когато е убит Юлий Цезар - 15 март 44 г. пр. Хр. Според представители на "Херитидж", които организират търга, "Мартенските иди" е единствената римска монета, сечена в чест на убийство.

Гай Юлий Цезар е легендарен римски пълководец, политически лидер и писател. Той е една от най-влиятелните личности в световната история. Цезар изиграва важна роля в трансформацията на Римската република в принципат.  Toй е начело на голямата военна експанзия в Галия, която разширява Римската империя до Северно море, а също и предвожда  първото римско нашествие в Британия през 55 пр.н.е. Разпадането на триумвирата води до срив в отношенията с Помпей и сената. Превеждайки своите легиони през реката Рубикон, разделяща Италия от Галия, през 49 пр.н.е., Цезар започва гражданска война, от която излиза като непобедим господар на римския свят. След като поема управлението, Цезар започва интензивни реформи в римското общество и държава. Провъзгласен е за пожизнен диктатор и поема цялата власт в Републиката. В резултат на това той си спечелва и множество неприятели. Приятелят му Марк Юний Брут и група сенатори организират заговор и на мартенските иди - 15 март,  убиват диктатора. През 42 пр.н.е., две години след убийството му, Цезар е официално обожествен от Сената. В чест на убийството в Рим е изсечена серия монети.

Повечето известни монети от серията "Мартенски иди" са от сребро, но има и две от злато, едната от които преди около година бе изложена в Британския музей.

"Херитидж" оценява сребърната римска монета "Мартенски иди" на над 500 хил. долара. Ако денарът бъде продаден за тази сума, цената ще е рекордна.

Монетата е част от нумизматична колекция на частен американски холдинг. На търга се предлага цялата сбирка, в която освен "Мартенските иди" има две редки монети с лика на Клеопатра, а също няколко от времето на Юлий Цезар. Търгът ще се състои на 7 септември в Калифорния.

Бюст на Юлий Цезар
Бюст на Юлий Цезар
Гравюра, изобразяваща Гай Юлий Цезар.
Гравюра, изобразяваща Гай Юлий Цезар.
Записки за Галската война - отчет, написан от Цезар за прекараните девет години в Галия
Записки за Галската война - отчет, написан от Цезар за прекараните девет години в Галия
Клеопатра пред Цезар от художника Жан-Леон Жером, 1866.
Клеопатра пред Цезар от художника Жан-Леон Жером, 1866.
Обожествяване на Юлий Цезар, изобразено на гравюра от XVI век.
Обожествяване на Юлий Цезар, изобразено на гравюра от XVI век.
Сребърна римска монета, от серията Мартенски иди, предложена на търг за половин милион долара
Сребърна римска монета, от серията Мартенски иди, предложена на търг за половин милион долара
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!