НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кои са основните събития на 54-тото биенале във Венеция, провеждащо се под мотото „ILLUMInations” (28.07.2011)

Биеналето във Венеция безспорно е едно от най-интересните събития на 2011 г. Посетителският интерес през шестте месеца, когато е отворено (4-ти юни – 27-ми ноември) не стихва, превръщайки Венеция не само в желана туристическа дестинация, но и в център на съвременното изкуство.

Венецианското биенале е най-старото биенале в света, което бива разглеждано и като един от най-престижните форуми за съвременно изкуство. Провеждащо се в „перлата на Адриатика” на всеки две години, то е едно от водещите събития в света на изкуството за последните 116 години. През тези години формата на биеналето се е променяла множество пъти, като сегашният формат е определен през 1999 г. По този начин международното изложение с некомерсиална цел е базирано на следните основни събития:

1.      Павилионите на участващите държави. Съществуват 28 перманентни павилиона в „Жардини”, които са собственост на 30 държави. Следователно перманентни участници в биеналето са: Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Канада, Дания, Египет, Франция, Германия, Япония, Великобритания, Гърция, Израел, Холандия, павилионът на Венеция, Финландия, Швеция, Полша, Чехия, Словакия, Корея, Румъния, Русия, Сърбия, Испания, САЩ, Швейцария, Уругвай, Венецуела. Общият брой на държавите, участващи в тазгодишното издание, е 89. Останалите държави, които не притежават перманентни павилиони, наемат пространства във Венеция. Сред тях е и България с павилион, разположен в палацо „Карминати” в Санта Кроче. Принципът, по който се определя избора на национално участие на биеналето във Венеция, е различен, но най-често държавата номинира артист(и) и куратор. Тази част от венецианското биенале представя и разглежда съвременното изкуство като  национално постижение, като в същото време се стреми  да установи диалог между участващите държави.

2.      ILLUMInations – Международната изложба в „Жардини”, съставена от куратора на биеналето. В центъра на Жардини, сред останалите перманентни павилиони, всяка година се изгражда „кураторски павилион”, чиято основна цел е да създаде изложба „без граници”. Отговорността за избора на артисти, които да представят своите произведения в залите на изложбеното пространство, тук е оставен напълно на индивидуалната преценка на куратора, който тази година е Биче Кюригер. В това пространство са поместени произведения на един от най-известните венециански художници – Джакомо Тинторето. Изборът е оправдан от темата на изложбата „ILLUMInaions”, която цели да предложи уникално и „просветляващо” изживяване за всеки. Именно Тинторето е един от художниците, в чието творчество е силно застъпен проблемът за  светлината. Част от художниците, които представят свои произведения в централния павилион на биеналето, са: Джош Смит, Маурицио Кателан, Николас Парис, Пипилоти Рист, Синди Шерман, Харун Мирза, Зигмар Полке, Габриел Кюри и други.

3.      Павилионът на Италия. През 1998 г.  се заражда идеята да бъде създаден нов павилион на Италия, който да бъде разположен в изложбеното пространство на „Арсенале”. Тази година той е куриран от Виторио Сарби (Vittorio Sgarbi), избран от Министерството на културата на Италия. Той е посветен на 150-тата годишнина от обединението на Италия, а темата, под която се провежда, е L’arte non è cosa nostra”, представяща произведения на повече от 200 художника.

4.      Съпътстващи събития.  Организации с некомерсиална цел имат възможността да представят проекти и малки изложби, разположени в различни пространства във Венеция. В зависимост от техните качества, кураторът на биеналето решава, дали да ги допусне да бъдат част от Венецианското биенале. Едни от интересните съпътстващи събития тази година са: „Портрети и шедьоври” на Бари Х Бол, „Пропукана култура? В търсене на идентичност в съвременното китайско изкуство”, „Glasstress 2011”, „Липсват ми враговете” („I miss my enemies”), „Мобилност и спомени”, „Един от хилядите начини да победиш ентропията”, „Персонални структури” и други.

Очаквайте скоро актуална информация, свързана с българското участие на биеналето във Венеция.

Българският павилион (Павел Койчев)
Българският павилион (Павел Койчев)
Българският павилион (Хубен Черкелов)
Българският павилион (Хубен Черкелов)
Павилионът на Германия
Павилионът на Германия
Павилионът на САЩ
Павилионът на САЩ
Част от павилиона на Холандия
Част от павилиона на Холандия
Произведение на Зигмар Полке
Произведение на Зигмар Полке
Произведение на Лин Фолкес
Произведение на Лин Фолкес
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!