НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
След Германия, Унгария и други бивши социалистически страни, скоро България също ще може да се похвали със свой музей на тоталитарното изкуство (12.08.2011)

След Германия, Унгария и други бивши социалистически страни, България също ще има музей на тоталитарното изкуство. Той ще отвари врати през септември в София и ще е разположен на площ от над 7500 кв.м. Самият министър на културата Вежди Рашидов призна неотдавна, че събраните творби имат своите неоспорими художествени качества. 
В музея са вложени три милиона лева и се чаква да се превърне в атракция не само за София, но и за цяла България, както и в един от малкото печеливши музеи в страната. Музеят се намира в кв. „Изгрев”, близо до централата на КАТ-София. Бивш бункер в двора ще бъде преустроен в магазин за сувенири. В съседство до артмагазина ще има видеозала, в която ще се прожектират  кинопрегледи и документални ленти с манифестации и различни знакови събития от  времето преди десети ноември.

Особено интересен акцент в пространството на музея ще бъде присъствието на прословутата петолъчка от Партийния дом. Тя ще бъде монтирана на специален постамент в двора на Музея на социалистическото изкуство. След като в началото на 90-те беше свалена с вертолет от покрива на Партийния дом, години наред петолъчката отлежава в двора на Софийската баня. „Вандали са си оставили ръцете по звездата. Първо са окрали месинговите лайсни, после са трошили стъклата. Частите на петолъчката са слепени със силикон, което е знак, че тя е правена в по-ново време“, пояснява скулпторът Петър Маламатенов, който реставрира повече от месец уникалния експонат. Петолъчката бе поставена върху пилона на Партийния дом през 1984 г. Тогава тя замени друга, по-малка звезда, за която се твърдеше, че е рубинена и че е произведена в Съветския съюз специално за България. Не се знае нито кой я е стопанисвал, нито къде е съхранявана. Знае се само, че е била инсталирана на покрива на Партийния дом в далечната 1954 г. като дар от Кремъл.

Гигантски паметник на Георги Димитров, докаран от военните заводи в Сопот, също вече е заел централна позиция сред скулптурите в двора на бъдещото артсредище. Сградата е изцяло реконструирана, вече е монтиран и указателен надпис: „Музей на социалистическото изкуство“. В партерния етаж са определени местата на прочути картини, някои от тях – познати само от  учебниците. Става дума за „Ятачката” на Ненко Балкански и „След разстрела” на Александър Поплилов. Картини на Илия Петров също са намерили място в музея. Специалистите от Националната художествена галерия са подбрали стойностни и ценни творби, които са достойна атестация за своите автори. Ще видим и портрети на партийни величия от времето на социализма. Предвижда се да бъде изложен и портретът на Тодор Живков, рисуван от Златю Бояджиев в Париж през 70-те години.

Музей на тоталитарното изкуство ще е един от четирите музейни комплекса в София според концепцията на Министерството на културата (МК), одобрена на правителствено заседание.

Останалите три са: Национален музей на визуалните изкуства, Национален музеен комплекс "Арсенал" и Музей на София. Концепцията за водещи столични музеи бе внесена от културния министър Вежди Рашидов.

България ще има музей на тоталитарното изкуство
България ще има музей на тоталитарното изкуство
Музей на тоталитарното изкуство в София
Музей на тоталитарното изкуство в София
Музей на тоталитарното изкуство в София /2/
Музей на тоталитарното изкуство в София /2/
Петолъчката пред Музея на тоталитарното изкуство
Петолъчката пред Музея на тоталитарното изкуство
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!