НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Почина големият български карикатурист Румен Драгостинов. Негови колеги почитат паметта му с карикатури (15.08.2011)

Преди броени дни светът се сбогува с големия български карикатурист Румен Драгостинов. Печалната вест обиколи целия свят, защото със своите над 150 международни награди художникът сатирик беше по-известен зад граница, отколкото в България. Стотици колеги на Румен Драгостинов изразиха скръбта си не само с думи, но и с карикатури. Портрети на големия художник и съболезнования напълниха страниците на международни интернет форуми. 

Румен Драгостинов е роден през 1956 г. в София и е син на карикатуриста Коста Драгостинов. Известен е с въздействащите си карикатури, ярки художествени метафори и многозначни образи. Участвал е в ръководството на FECO (Федерацията на организациите на европейските карикатуристи), работил е в сп. ”Паралели”, вестниците „Транспортен глас” и „Феномен”. Носител на над 150 награди от конкурси, Драгостинов е един от най-дейните български участници в международните форуми на карикатурата. Негови творби са обиколили цяла Европа и са стигнали до Бразилия, Канада, Иран, Индия, Корея и Китай. През 2009 г. печели голямата награда на Евро-куартоеналето в Белгия.
През последната година Румен Драгостинов боледуваше от рак, а неговите приятели и колеги го подкрепяха до сетния му дъх. Големият художник напусна този свят на 7 август 2011 г., като остави огромно творчество зад себе си. 

Портрет на Румен Драгостинов от карикатуриста Геоматео
Портрет на Румен Драгостинов от карикатуриста Геоматео
Портрет на Румен Драгостинов от карикатуриста Изидро Сантос
Портрет на Румен Драгостинов от карикатуриста Изидро Сантос
Портрет на Румен Драгостинов от карикатуриста Лутфу Чакин
Портрет на Румен Драгостинов от карикатуриста Лутфу Чакин
Портрет на Румен Драгостинов от карикатуриста Огюз Гюрел
Портрет на Румен Драгостинов от карикатуриста Огюз Гюрел
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!