НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Катар – нова примамлива културна дестинация (17.08.2011)

За последните няколко години Катар стартира няколко мащабни проекта,  свързани с изкуство, като два от тях са с особени величини. Арабският Музей за Модерно Изкуство отвори врати миналата година, вторият е Национален Музей на Катар, който се проектира от Жан Нувел и все още е незавършен. Тези проекти не са самоцелни, те са част от глобална политика на малката, но богата на енергийни ресурси държава Катар, която през 2022 година ще бъде домакин на Световната купа по футбол. Ню Йорк Таймс две поредни години определя емиратството  за културна дестинация на годината.

Изследване на Art Newspaper твърди, че Катар стои зад повечето от най-големите сделки за модерно и съвременно изкуство в света, осъществени в  последните шест години. 

Миналия  месец Шейха Ал Маяса Бин Хамад Бин Халифа Ал-Тани, 27 годишната дъщеря на емира на Катар с водеща роля в  търговията с произведения на изкуството на страната, обяви че председателят на "Кристис"   Едуард Долман ще стане изпълнителен директор на нейния офис. Долман също ще се присъедини към борда на попечителите на Музейната Администрация на Катар (QMA), която управлява музеи и културни инициативи в страната и  на който Шейха е президент.

Едуард Долман ще работи за придобиване на произведения на изкуството за разрастващата се мрежа от музеи, които ще бъдат ръководени от историк на изкуството и бивш ръководител на Роуд Айлънд Училище за дизайн, Роджър Мандъл. Според Долман: "Катар се подготвя да представи серия от вълнуващи проекти в областта на културата по време на Световното първенство по футбол през 2022."

Шейх Сауд Бин Мохамед Бин Али Ал-Тани, роднина на Шейха Ал Маяса,  винаги е бил страстен купувач на предмети на изкуството и неотдавна бе назован като един от световните топ десет колектори.

Катар вече е възложил  голям проект на Ричард Сера, планирана е изложба на Джеф Кунс и е финансирал  миналогодишното изложение на Такаши Мураками във Версай, което ще бъде показано в Доха през 2012 г.

Поради конфиденциалност на сделките не е ясна точната инвестиция, която Катар е направил  досега, но се смята че само попупките от САЩ са на стойност около  430 милиона долара. Според Art Newspaper в тази колекция са произведения на Анди Уорхол и Марк Ротко.

Катар
Катар
Катар /2/
Катар /2/
Катар /3/
Катар /3/
Стадион в Катар
Стадион в Катар
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!