НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Аукционна къща „Сотбис” в трескаво търсене на смятано за „изгубено” яйце на Фаберже (17.08.2011)

Считано от 90 години насам за загубено или унищожено яйце на Фаберже се намира вероятно във Великобритания, съобщава Daily Telegraph.

Съществуването на яйцето, за което се счита, че е великденски подарък от цар Александър III на съпругата му Мария Феодоровна от 1887 г., доказва фотография  от 1902 г., когато бижуто е било включено в изложба в Санкт Петербург.

Според Daily Telegraph след 1917 г. яйцето по всяка вероятност е било конфискувано от болшевиките. През 1922 г. попада в един от съветските описи, след което следите му се губят.

По оценка на експертите златното яйце, декорирано  с изумруди,  три големи сапфира и златен часовник от реномирания швейцарски производител Vacheron & Constantin, струва около 20 млн. британски лири.

Бижуто се считало  за загубено или разрушено до преди няколко дни, когато американски почитател на Фаберже открива снимка на яйце в аукционен каталог от 60-те години на миналия век, което изключително наподобявало  изработка  на Фаберже . Изображението е от търга през март 1964 г.   на  аукционна къща Parke Bernet, купена по-късно от Sotheby’s. Лотът е продаден за 2450 долара.  Продавачът фигурира само под името Кларк и продава „златен часовник в яйцевидна форма, инкрустиран  със скъпоценни камъни“, без  никъде да е упомената марката „Фаберже”.

След появата на снимката специалисти на  Sotheby’s започват да издирват яйцето, като според тях то по всяка вероятност се намира във Великобритания, тъй като именно британски колекционери са проявявали интерес към подобни предмети.

Засега са известни 42 от общо 54 яйца, създадени от Фаберже, като на търгове цената им достига милиони долари.

Les Fameux de Fabergé
Les Fameux de Fabergé
Яйце Фаберже /1/
Яйце Фаберже /1/
Яйце Фаберже /2/
Яйце Фаберже /2/
Яйце Фаберже /3/
Яйце Фаберже /3/
Яйце Фаберже /4/
Яйце Фаберже /4/
Яйце Фаберже /5/
Яйце Фаберже /5/
Яйце Фаберже /6/
Яйце Фаберже /6/
Яйце Фаберже /7/
Яйце Фаберже /7/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!