НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нощта на музеите и галериите в Пловдив ще се проведе за седма поредна година през септември (18.08.2011)

В един ден, на 17 септември, в продължение на 10 часа, повече от 50 места в града - музеи, галерии, книжарници, клубове, улици и паркове ще се превърнат в огромна арт сцена.
40 000 човека посетиха миналогодишната „Нощ на музеите и галериите”. Това я прави едно от най-мащабните културни събития на годината в България. Организирана от фондация „Отворени изкуства”, Нощта следва най-добрите образци на световната традиция, но в същото време е важен катализатор на културните процеси не само в Пловдив, но и в цяла България. Подготвени са както изложби, така и образователни програми за възрастни и деца, интерактивни пърформанси, срещи с художници, концерти, прожекции и уъркшопове. Произведения на млади пловдивски художници ще съжителстват с творби на изявени техни колеги от Берлин, Милано, Белград и др. 
Атракция ще е проектът
Lighthouse (“Светеща къща”) на руския авангардист Вадим Фишкин.
Tази година програмата на „Нощта на музеите и галериите” е разделена на три части: “Музеи и галерии” с традиционните участници, "Култура и клуб” с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове и програма “Град и Публични пространства”, обхващаща целия град. 
И трите програми са отворени в съботния ден от 19:00 до 01:00 часа през нощта. Традиционно в програмата има отделено специално място за децата. За тяхната “Малка Нощ” е подготвена забавна и образователна програма от 17:00 ч.  до 20:00 ч. Публиката може да продължи Нощта в Тютюневия склад на ул. „Иван Вазов”, където до утрото на 18 септември ще се вихри официалното aфтърпарти. 
Събитията в програмата са продуцирани основно от участващите културни институции. Своят принос за програмата на събитието Фондация Отворени Изкуства дава чрез две платформи: “Специални проекти Нощ” и “Отворена Покана Нощ”. 
Като нови участници за пръв път в 7-то издание на "Нощта на музеите и галериите" ще се включат и Регионалният Археологически музей, Народната Библиотека „Иван Вазов“, Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" и ОУ ”В.и К. Тютюнджиян”, както и Fabric Bar на ул. „Отец Паисий“ № 31, кино Космос и Братска Могила в Пловдив. 
Тази година във вип-програмата, предхождаща събитието, има нов елемент, ориентиран към специализирана публика. Това е „Форум Колекционери”, планиран да се превърне в ежегодно събитие, което да дава видимост на утвърдени частни и корпоративни колекционерски практики, да насочва и насърчава младите колекционери в съставяне и водене на колекция, да създава комуникационна среда. 
Визуалната концепция е поверена на Постстудио - за визуална култура, което е разработило специален шрифт от букви - Буквите на Пловдив. Те са инспирирани от уличните табели и графити, от списанията и надписите по улиците на града. 
Пловдивчани и гостите на града, дошли специално за Нощта на музеите и галериите, ще бъдат упътвани от специално издадения каталог, програма с карта, графична улична маркировка.

Както всяка година и тази основен организатор на събитието е Фондация Отворени Изкуства в съорганизаторство с Община Пловдив и с подкрепата на Фондация Америка за България и Виваком. 

Лого
Лого
Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010 /1/
Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010 /1/
Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010 /2/
Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010 /2/
Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010 /3/
Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010 /3/
Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010 /4/
Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010 /4/
Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010 /5/
Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010 /5/
Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010 /6/
Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010 /6/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!