НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Последните стенописи на Захарий Зограф могат да бъдат видяни за пръв път на фотоси, изложени на „Моста на влюбените” при НДК (19.08.2011)

Атонският манастир „Великата лавра" е най-стария от 20-те обители в Света гора. Малко известен факт е, че външната галерия на една от църквите му е изписана от българин - големия възрожденски иконописец Захарий Зограф. Той изписва църквата за по-малко от година - от 1851 до 1852 г. Заедно с иконите, направени също за Света гора, това са последните произведения на майстора преди смъртта му, година по-късно. Малцина обаче, са имали възможността да зърнат последните стенописи на българския майстор.

Благодарение на ОББ и Американската фондация за България за първи път уникалните стенописи бяха професионално заснети. От 22 август фотосите ще бъдат достъпни за зрители на Моста на влюбените до НДК.

Захарий Христович Зограф е един от най-видните представители на Самоковската художествена школа. Роден е в Самоков и е син на Христо Димитров. Учи при своя брат Димитър Зограф, с когото по-късно работи заедно. Захарий Зограф притежава изключително голямо и разнообразно творчество и е един от малкото художници, които се осмеляват да внесат много нови елементи в каноничните църковни стенописи.

Най-известните му икони са тези в църквата „Св. Константин и Елена“ в Пловдив,Св. Богородица“ в Копривщица, иконите от Плаковския манастир, Долнобешовишкия манастир, Зографския манастир и други. Най-известните му стенописи са в Бачковския манастир (параклиса и църквата „Св. Никола“), църквата на Рилския, Троянския и Преображенския манастир.

През 1850 година Захарий Зограф създава три стенописни автопортрета в Бачковския, Троянския и Рилския манастир. По-късно  рисува и няколко ктиторски портрета. След като умира,  той оставя след себе си голям брой скици, днес притежание на Националната художествена галерия, Института за изкуствознание при БАН, музея в Самоков.

Последните стенописи на Захарий Зограф
Последните стенописи на Захарий Зограф
Последните стенописи на Захарий Зограф /2/
Последните стенописи на Захарий Зограф /2/
Последните стенописи на Захарий Зограф /3/
Последните стенописи на Захарий Зограф /3/
Последните стенописи на Захарий Зограф /4/
Последните стенописи на Захарий Зограф /4/
Последните стенописи на Захарий Зограф /5/
Последните стенописи на Захарий Зограф /5/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!