НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Цялостната серия от картини с точки на Деймиън Хърст ще бъде представена едновременно в 11-те галерии на Лари Гагосиан (22.08.2011)

За първи път в най-успешните галерии за съвременно изкуство ще бъде представена една и съща изложба едновременно.  Пълният цикъл от картини с точки на най-скъпопродавания съвременен художник Деймиън Хърст ще бъде изложен в 11-те галерии „Гагосиан” - в Ню Йорк, Лондон, Париж, Лос Анджелис, Рим, Атина, Женева и Хонконг. За целта ще бъдат заети произведения от държавни институции и частни колекции, както и от самия художник. Изложбата ще отвори врати във всеки един град от 12-ти януари до 18-ти февруари 2012 г.

Започвайки през 1986 г. с първата картина от точки, Хърст издига тези свои произведения до нивото на символ и своеобразна иконография,  разпознавана на световна ниво. През годините той все повече усложнява произведенията си, създавайки монументалните картини, в които нито един цвят не се повтаря. В свои скорошни произведения Хърст отново експериментира с точките, композирайки точки с диаметър едва един милиметър.

Тази изложба се стреми да представи „света на точките” в глобален аспект, проследявайки как този тривиален образен език се превръща в широко известен и разпознаваем символ на съвременното изкуство.

Именно към тези картини на Хърст обаче, са отправени едни от най-сериозните критики, свързани с неговия начин на създаване на произведение на изкуството. Известен е фактът, че не самият Хърст създава тези произведения, а ателие от талантливи асистенти. При тяхното изпълнение намесата на Хърст е единствено на концептуално ниво.

Изложбата ще бъде придружена от богато илюстрован каталог, който съдържа пълния цикъл от точки на Хърст, създаден в периода 1986 – 2011г.

Изложбата предшества първата цялостна ретроспектива на Хърст, която ще отвори врати в лондонската галерия „Тейт Модърн” през април 2012 г. – в навечерието на Летните олимпийски игри.

Деймиън Хърст
Деймиън Хърст
Произведение на Деймиън Хърст /1/
Произведение на Деймиън Хърст /1/
Произведение на Деймиън Хърст /2/
Произведение на Деймиън Хърст /2/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!