НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В галерия „Академия”, НХА ще бъде открита изложбата „Ангелите – небесните посланици на Бога” на сръбския художник Велко Михайлович (22.08.2011)

На 23 август в галерия „Академия“ ще бъде открита изложбата „Ангелите – небесните посланици на Бога“ на сръбския художник Велко Михайлович. Изложбата се провежда в рамките на ХХII Международен византоложки конгрес „Византия без граници “, който ще бъде проведен от 22 до 27 август в София. Експозицията включва графични произведения, които представят храмови фасади и интериори на църквите и манастирите на Света гора, Хилендар, Жича, Манасия, Петрова църква и други. Куратор на изложбата е Весела Радоева.

Със своето творчество през последните десетилетия сръбският художник Велко Михайлович ни връща към миналото, интерпретирайки вечните, екзистенциални въпроси, които ни вълнуват до ден днешен. Неговото разбиране за православието е за жива духовна ценност, която е актуална и в съвременността. Авторовият избор за изложбата в София е на тема: ангелите – безтелесните, нематериални, антропоморфни същества, олицетворяващи светостта. Ангелите, херувимите и светите престоли са посредници между Бога и вярващите – едновременно пазачи и посланици.

Велко Михайлович  изгражда своите графични серии под вдъхновението на виртуозно изписаните стенописи в манастирите и църквите на Балканите. Той се опира и на материал, събиран в библиотеки и архиви, но използва и личното си усещане за живота в аскетичната, монашеска среда. Художникът ни представя своя собствена интерпретация на темата – ангели. Той използва каноничните, църковни изображения само и единствено като повод за своите творчески търсения. Велко Михайлович  изпълва творбите си с фантазия, подкрепена с изключително техническо умение.

Изложбата ще бъде открита от проф. Аксиния Джурова – съпредседател на Организационния комитет на конгреса. „Ангелите – небесните  посланици  на  Бога”  - изложба графики на сръбския художник Велко Михайлович ще остане в галерия „Академия” до 31 август.

Изложба в галерия Академия, НХА /1/
Изложба в галерия Академия, НХА /1/
Изложба в галерия Академия, НХА /2/
Изложба в галерия Академия, НХА /2/
Изложба в галерия Академия, НХА /3/
Изложба в галерия Академия, НХА /3/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!