НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Скулптурите на Джейсън Тейлър - „Тиха еволюция” на дъното на морето (24.08.2011)

Най-големият подводен музей в света - Museo Subacuatico de Arte (MUSA), е разположен в крайбрежието на курортния град Канкун в Мексико. Изграждането му в подводния парк   Isla Mujeres стартира през ноември 2009 година върху 420 квадратни метра морско дъно в Карибско море. Основател и художествен директор на музея е Джейсън Чарлз Тейлър. Той е автор и на постоянната експозиция на музея, част от проекта, озаглавен „Тиха еволюция”.

На 26 ноември 2010 г. 400 скулптури, дело на Джейсън Тейлър са потопени на дъното на морето и тяхната тиха еволюция започва. Те всекидневно променят своя вид, като стават дом за естествената флора и фауна на топлите води. Фигурите са изработени от специален PН-неутрален и корозионно устойчив бетон. Общото им тегло е 120 тона и се намират на десет метра под морското равнище. Там образуват изкуствени рифове, които се превръщат в дом на подводните обитатели. Още по-любопитно за редовните посетители е променливата им позиция по морското дъно, предизвикана от морските течения. Музеят е неустоимо изкушение за туристите гмуркачи, които обръщайки внимание на скулптурния риф ще намалят своя интерес към кораловите рифове,  пострадали от ежегодния огромен поток посетители. Много от рифовете по света се разрушават, а този процес може да бъде обратим, ако човечеството не го осъзнае прекалено късно, убеден е Тейлър. По този начин според него съвременното изкуство би могло пълноценно да интегрира околната среда. Именно това мотивира Тейлър да  създава творби, в които активно съавторство има живата природа.

Другият известен подводен парк,  разположен в крайбрежието на Гренада, на три километра от столицата Сейнт Джорджис, събира шейсет и пет скулптури на Джейсън Чарлз Тейлър. Фигурите най-често пресъздават хора в техните всекидневни, рутинни занимания - до бюро с пишеща машина, до автомобила си, в компанията на домашен любимец, в библиотека. „Подводните хора” гледат телевизия, работят, разговарят, страдат усамотени или се молят. Чрез богатство от детайли и сложни композиции Тейлър с нескрита доза ирония пресъздава живота на хората, увлечени в изпълнението на стандартните си, прозаични занимания. сушата и морски самотници, отдадени на различни занимания. За да създаде експресивните мимики и жестове, Тейлър е правил калъпи от живи хора, доброволци за проекта.

Джейсън Чарлз Тейлър е известен с многобройните си подводни скулптури и инсталации. Роден е през 1974 г.,дете на англичанин и гвинейка, той израства пътувайки между Европа, Азия и Карибите. Тейлър завършва Camberwell College of Arts, University of the Arts London, специалност "Скулптура и керамика". Силно влияние върху формирането му като творец изиграват детските му спомени от причудливите форми на кораловите рифове в Малайзия. Като студент той се запознава с наложилото се още през седемдесетте години на двадесети век течение в изкуството – лендарт. Още по време на следването си в университета той започва да експериментира в тази посока и дава израз на взаимодействието: академична скулптура – ландшафт. Междувременно Тейлър се изявява и като подводен еколог, носител е на престижни награди за подводна фотография и над четиринадесет години е квалифициран инструктор по гмуркане. През май 2006 г. печели международно признание с първия в света подводен скулптурен парк в Гренада. Над 1000 от най-реномираните издания по света, сред които “Нешънъл джиографик”, “Вог”, „Дейли телеграф”, „Гардиън”, CNN”, “BBC,  отразяват неговата работа. Самият Тейлър казва за своето творчество: „Моята работа е посветена на промяната в скулптурите, които отразяват еволюцията около нас”.

Джейсън Тейлър
Джейсън Тейлър
„Тиха еволюция”   /1/
„Тиха еволюция” /1/
„Тиха еволюция”   /2/
„Тиха еволюция” /2/
„Тиха еволюция”   /3/
„Тиха еволюция” /3/
„Тиха еволюция”   /5/
„Тиха еволюция” /5/
„Тиха еволюция”   /6/
„Тиха еволюция” /6/
„Тиха еволюция”   /7/
„Тиха еволюция” /7/
„Тиха еволюция”   /8/
„Тиха еволюция” /8/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!