НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Неизвестни до момента художествени произведения на Майкъл Джексън се оценяват на стойност около 900 милиона долара (24.08.2011)

На бял свят излязоха голям брой произведения на изкуството, дело на „Краля на попа” – Майкъл Джексън. Колекцията, разкриваща художествения талант на звездата,  се оценява на стойност около 900 милиона долара. Тя е съставена от рисунки, скици и скулптури, създадени от певеца през годините, докато вземал уроци от австралийския художник и негов приятел Брет Ливингстън Стронг.
Сред произведенията има скици, изобразяващи Мартин Лутър Кинг, американските президенти Ейбрахам Линкълн и Джордж Вашингтон, ескизи на краката на Джаксън в ритъма на лунната походка и интерпретации на статуята на Давид и умиращия роб на Микеланджело.
Приживе  Майкъл Джексън  планирал продажбата на своите художествени творби на неназован международен бизнесмен за 87,7 млн. долара. Последният мениджър и говорител на звездата - Тохме Тохме изпратил писмо на Брет Ливингстън Стронг, в което дава разрешение за продажбата. Той му позволява произведенията на изкуството да бъдат съхранявани, продавани, копирани, излагани и използвани, по какъвто и да е начин. „Кралят на попа” предприел тази стъпка поради сериозните си финансови затруднения. Към ден днешен адвокатите на Майкъл Джексън обаче,  се опитват да докажат, че писмото, което се представя за доказателство, удостоверяващо готвената сделка, е невалидно и, че продажбата не може да бъде извършена.
Според експерта Ерик Фензи колекцията, наброяваща 182 произведения на изкуството, която никога не е показвана публично, има огромен потенциал за високи печалби при евентуални бъдещи продажби на международния пазар за изкуство. „Мистичният живот на Майкъл в съчетание с показването на прекрасните му творби на изящното изкуство след трагичната му смърт ще увеличат многократно стойността на тези творби и популярността на артистичните му виждания. Не смятам, че все още сме започнали да виждаме истинската стойност на това изящно изкуство“, коментира  Финзи.

Майкъл Джаксън изпълнява „The way you make me feel“, 1988 година
Майкъл Джаксън изпълнява „The way you make me feel“, 1988 година
Звездата на Джексън на алеята на славата на Холивуд булевард
Звездата на Джексън на алеята на славата на Холивуд булевард
Една от четирите идентични статуи на различни места в Европа с цел да рекламират албума на Майкъл Джексън - HIStory
Една от четирите идентични статуи на различни места в Европа с цел да рекламират албума на Майкъл Джексън - HIStory
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!