НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ценни предмети от императорската съкровищница на Хабсбургите могат да бъдат видяни за пръв път в Кеймбридж (26.08.2011)

Една от най-интересните изложби, свързани с върховете в приложното изкуство и глиптиката,  може да бъде видяна в музея „Fitzwilliam” в Кеймбридж.  За първи път на едно място са събрани едни от най-известните шедьоври от периода на Ренесанса и маниеризма на  австрийския  имперски двор.

Изложбата „Великолепие и сила: Имперски съкровища от Виена” представя произведенията на Джовани Амброджо Мисерони – един от най-изтъкнатите австрийски майстори на декоративни изкуства. Експозицията  представя на вниманието на посетителите блестяща селекция от изящно изработени камеи, бижута, предмети и други обекти, направени от скъпоценни камъни и благородни метали, заем от прочутата колекция на Кунсткамерата в „Кунстхисторишес музеум” във Виена. Ценните експонати могат да бъдат разгледани  единствено в Кеймбридж в рамките на изложбата, която се провежда от 16-ти август до 8-ми януари 2012 г., и се осъществява благодарение на ремонтните дейности, които се извършват в музея във Виена.

Представените съкровища датират от времето на Средновековието и някога са били собственост на двора на Хабсбургите, съхранявани в императорската съкровищница във Виена. Тези уникални предмети са създадени, за да демонстрират невероятното богатство, власт и слава на династията на Хабсбургите и първоначално единствено посетители със „синя кръв” , като крале на съседни държави или дипломатически делегации са допускани да разгледат  ценните експонати.

Едно от съкровищата, което ще бъде представено в уникалната изложба,  е „Венера и Купидон,  спящи върху мида”. То е създадено през XVII век от ахат  и сребро, като беше продадено на частен колекционер от аукционна къща „Сотбис” през 2011 г. в Лондон. Произлязло от  ателието на Мисерони, за произведението се  смята, че е било създадено за император Рудолф II. Впоследствие то се озовава при Краля-слънце –  Луи XIV. Продадено през 1796 г., местоположението му се губи едва до скоро, когато е открито в колекцията на швейцарски колекционер.

Освен това произведение, повечето от експонатите също принадлежат на император Рудолф II – „Свещения римски император” (1576 – 1612 г.), както и на императрица Мария-Тереза, единствената жена-владетел в династията на Хабсбургите, която се оказва и последен престолонаследник.

Други предмети, които могат да бъдат разгледани в изложбата,  са: изискани бижута, портрети от камео, богато украсени съдове, направени от благородни метали и украсени със скъпоценни камъни, изящни гравюри върху камък и скъпоценни камъни, като ахат, яспис, планински кристал и лапис лазули. В допълнение, музеят „Fitzwilliam” ще представи емайлирани модели на „Благовещение” от собствената си колекция, датиращи от XV век.

Casket of gold filigree and diamonds Goa
Casket of gold filigree and diamonds Goa
Венера и Купидон
Венера и Купидон
Венера и Купидон,  спящи върху мида
Венера и Купидон, спящи върху мида
Разпятие от Флоренция
Разпятие от Флоренция
Чаша във формата на ябълка
Чаша във формата на ябълка
Чаша от слонова кост
Чаша от слонова кост
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!