НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Алхимията на огъня” - 30/30 (тридесет от тридесет) – изложба на Валентин Ганев в галерия „Сезони” - София (30.08.2011)

Графична изложба на живеещия във Франция български художник Валентин Ганев под надслов „Алхимията на огъня” ще покаже столичната галерия „Сезони”   от 1-ви до 14-ти септември.  Експозицията  е част от цикъл от 5 изложби, озаглавени „30/30”. Тя вече е показана в Париж през месец юли тази година и в Бургас през август. Тази серия отбелязва 30–те  години от един общ път, от един общ живот дали тласък за развитието на художествената му  дейност.

Един изключително интересен график, роден и израстнал в България, но придобил популярността си в Париж. Творческият му път започва с участия в над 50 общи изложби в България и чужбина. В периода 1982 – 1989 г. открива и пет самостоятелни изложби. През 1985г.  е награден с Първа награда за графика малък формат от Великотърновския университет, а през 1986 г. и награда на Министерството на образованието за графична рисунка. През 1992 г. в галерия „Escalier” в Париж Валентин Ганев прави своя самостоятелен дебют на международната художествена сцена. Още същата година  става член на Асоциацията на френските художници. От тогава той е активен участник в художествения живот на френската столица. През 1998 г. получава първа награда за смесена техника в Салона „Noisy le Roi”. Негови творби са притежание на Френската национална библиотека, Националната галерия, както и на множество частни колекции във Франция, Япония, България, Холандия, Испания, Германия, Ямайка и САЩ.

            „30 от 30 - това не са километри, отчитащи дистанция, измината по Пътя... Това са цифрите,  отбелязващи 30 години, всяка от които е била богата и различна от другите. Под всяка от тях ние с Тамара можем да се подпишем така, както графикът, фотографът или писателят се подписват под тиражите на своите произведения. 30 от 30 това са години, които отбелязват търсенето и откриването на посоката, която ни извежда на Пътя. Този Път, който всеки от нас поема рано или късно и който ни води към Истината и Мъдростта, към Любовта и Светлината.

Ние сме лабораторията, в която светлината блика от огъня. Същинска Алхимия, която оживява Духа и осветява живота. Ние сме носители на един Огнен център,  способен да се възпламенява и да огрява Сърцето. Със своята щедрост и сила то ни кара да мислим, че някъде във Вселената съществува друг един Огнен център,  даряващ живот, мощ, разпръскващ несекваща Светлина.”

                                                                                                                                                                                                                               В. Ганев

Плакат
Плакат
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!