НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
За първи път Германия приветства произведенията на най-известния японски художник – Хокусай (02.09.2011)

Музеят  „Martin-Gropius-Bau” в Берлин посвещава най-новата си експозиция на живота и творчеството на най-прочутия японски художник, превърнал се в емблема за нацията – Хокусай. Ретроспективната изложба е част от серията събития, посветени на 150-годишната дружба между Германия и Япония.

Изложбата е значителна и с това, че за първи път толкова мащабна ретроспектива на Хокусай е представена в Германия. Над 350 от произведенията, които са изложени,  идват директно от Япония. Някои от тях никога преди това не са напускали японските музеи и колекции.

Водещата японска организация „NAGATA Seiji”, притежаваща правата над произведенията на Хокусай,  ще бъде куратор на дългоочакваната изложба, която би могла да бъде разгледана единствено в Берлин. Произведения от всички периоди от живота на художника ще бъдат включени - цветни гравюри, рисунки, илюстровани книги и картини. По този начин над 70 години от творческия път на най-популярния японски художник ще бъдат застъпени в ретроспективата. През целия си живот Хокусай използва над 30 псевдонима, но днес Хокусай Катсушика е популярен единствено с неговото първо име.

Той  е роден в квартал на Едо (днешен Токио) през 1760 г. Днес градската управа планира да открие нов музей, посветен на световноизвестния художник, който прекарва по-голямата част от живота си в Едо. Без съмнение едно от най-известните му произведения е „Голямата вълна на Канагава”, от серията „Тридесет и шест пейзажа от Фуджи”, създаден в периода 1823- 29 г. Днес той придобива такава популярност, че според проучване на списание  „Life” Хокусай се нарежда на 17-то място по популярност сред художниците на всички времена, изпреварвайки дори Пабло Пикасо.

Хокусай е един от отговорните за бързото разпространение на многоцветните японски  гравюри върху дърво, известни като „укио-е”. Самата дума не представя вида изкуство, а жанровата специфика, като най-честите сюжети, които са представени,  са свързани с японския театър, японски забавления, изображения на красиви жени – или с други думи „изображения на преходния свят”, което в превод означава укио-е.

 Освен в Япония обаче, влиянието на Хокусай бързо се разпростира и в Европа. Много галерии на континента започват да показват произведения на японски майстори на цветната гравюра. Те инспирират художниците импресионисти в Европа, като някои от тях дори притежават собствени колекции от произведения на водещи японски художници. Един от примерите за това е Винсент ван Гог, който дори прави копия на графики на Хокусай. Но освен него, сред художниците, които са повлияни от големия японски артист,  са Дега, Гоген, Климт, Мане, Моне, Писаро, Тулуз-Лотрек и други.

Изложбата може да бъде  посетена в музея „Martin-Gropius-Bau” в Берлин в периода 26-ти август – 24-ти октомври 2011 г.

Плакат /1/
Плакат /1/
Плакат /2/
Плакат /2/
The Great Wave
The Great Wave
Samurai Armor
Samurai Armor
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!