НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
На 1 септември ще бъде открито 44-тото издание на Националните есенни изложби в Пловдив (02.09.2011)

Националните есенни изложби тази година ще бъдат открити на 1 септември от 18 ч. в Балабанова къща в Старинен Пловдив. Освен това пространство,  ще бъдат използвани и къщите Хиндлиян и Мексиканска графика, както и дворът на Общински институт Старинен Пловдив. Организатори на събитието са Община Пловдив, Отдел “Култура”, Дружество на пловдивските художници.
Миналата година Есенните изложби преминаха под мотото “Концепции за образа”, а тази те са обединени под заглавието "Постоянството на художника".
Основната идея за събирането на авторския състав на тазгодишните 44-ти поред Национални есенни изложби се ражда благодарение на самите особености на художественото творчество, от което постоянството е много важна страна.
Затова и кураторът Борис Данаилов подбира произведения  на творци, които са ярък образец по отношение на това качество: Вълчан Петров, Росен Тошев, Стефан Янев, Мими Добрева, Даниела Тодорова, Роберт Баръмов, Георги Антонов-Джорджо, Иван Томанов, Тодор Тодоров, Кирил Матеев. Поставени един до друг, образните послания на тези автори са много различни, същевременно обаче те бележат индивидуалния творчески път, извървян с постоянство от всеки един от авторите.

Кураторът на изложбите  Борис Данаилов   е един от най-известните български изкуствоведи. Той е бивш заместник-министър на културата и бивш директор на Националната художествена галерия в София. Носител е на изключително престижния френски   „Орден на изкуствата и литературата". Към днешна дата Борис Данаилов е преподавател по Съвременно изкуство в Нов български университет.
Националните есенни изложби в Пловдив са се утвърдили като изключително важен в културния живот на България  форум. Художници и творби, участвали  през годините представят общите процеси, характерни за развитието на българското изкуство към настоящия момент. В много от случаите форумът предвещава зараждащи се посоки на художествени търсения и начертава нови тенденции.

 

Националните есенни изложби в Пловдив ще продължат до 30 септември.

Борис Данаилов
Борис Данаилов
Вълчан Петров - участник в Националните есенни изложби в Пловдив тази година
Вълчан Петров - участник в Националните есенни изложби в Пловдив тази година
Старинен Пловдив
Старинен Пловдив
Творба на Росен Тошев /1/
Творба на Росен Тошев /1/
Творба на Росен Тошев /2/
Творба на Росен Тошев /2/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!