НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картини на Мунк и Крог – жертва на атентата в Осло (07.09.2011)
След бомбения атентат от 22 юли тази година, извършен от терориста Андерс Брейвик в Осло, са изчезнали или са безвъзвратно повредени повече от 100 изключително ценни произведения на изкуството. Те са се намирали в сградата на норвежкото правителство, която бе полуразрушена от мощния взрив, съобщи The Art Newspaper.
Вследствие на терористичния акт са пострадали и съседни сгради, в които по данни на изданието, е имало картини на Едвард Мунк, Кристиан Крог, Анне Катрине Долвен и други. Част от произведенията са собственост на норвежките власти, а други - на Националния музей за изкуство, архитектура и дизайн (Nasjonalmuseet; National Museum of Art, Architecture and Design) и Public Art Norway (Koro) в Осло.
Равносметката показва, че 60 картини от колекцията на Националния музей са запазени, но 43, сред които творби на Крог и Долвен, са напълно унищожени. Известната творба на Крог I Leden (1892), както и няколко други, били повредени от изпочупените прозорци на сградите. Според представител на музея, картините ще бъдат реставрирани, но това ще отнеме много време.
The Art Newspaper съобщава, че прочутото платно на Едвард Мунк „Фиорди през зимата” (Vinter ved Fjorden; 1915), което се намирало в Министерство на финансите, не е пострадало. Няколко произведения институцията получила от организацията Koro, която е ангажирана с опазването на произведения на изкуството, които са изложени на публични места. Към момента, от общо 93 творби, не е известна съдбата на 76 картини на Public Art Norway, като за 10 от тях се знае, че се намирали в помещения, разположени съвсем близо до мястото на взрива.
Експерти от Националния музей и Koro се надяват, че под развалините все още могат да бъдат намерени някои от картините. За щастие, големият релеф върху сградата на Министерството на образованието и научните изследвания е запазен, допълва изданието, но съдбата на по-малките, които се намирали във фоайето й, е неизвестна. Творбите са дело на Карл Несяар, за които норвежкият художник използва оригинални скици, подарени от Пабло Пикасо.
Carl Nesjar
Carl Nesjar
Christian Krohg - Das haar wird geflochten
Christian Krohg - Das haar wird geflochten
Christian Krohg - Sovende mor med barn
Christian Krohg - Sovende mor med barn
Edvard Munch - The Scream
Edvard Munch - The Scream
Edvard  Munch  - Vinter ved fjorden
Edvard Munch - Vinter ved fjorden
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!