НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Аукционна къща “Кристис” организира седмица на азиатското изкуство през септември (07.09.2011)
Ценен нефрит, модерни произведения на изкуството, мебели, рядка керамика и порцелан са сред хилядите предмети на изкуството, които ще бъдат изложени по време на седмицата на азиатското изкуство, организирана от аукционна къща "Кристис" през септември.                
По време на четирите дни, в които ще се проведат търговете, се очаква продажбите да надхвърлят 50 милиона долара. На 13 септември аукционите стартират с продажби на южноазиатско модерно и съвременно изкуство и предмети от Индия и Югоизточна Азия. Сред индийското изкуство се отличава голямото маслено платно на Макбол Фида Хусаин "Sprinkling Horses". Очаква се то да донесе около 1 милион долара. Търгът завършва с продажбата на рядка китайска керамика и предмети на изкуството, оценявани на 19 милиона долара. През последната половин година азиатското изкуство става все по-популярно на глобалния пазар, а ентусиазмът на колекционерите нараства неимоверно.
Вечният конкурент на аукционна къща “Кристис” - “Сотбис”също ще предложи произведения на азиатското изкуство на търг през месец октомври. Над 360 творби ще участват в наддаването, което ще се проведе на 4 октомври. Аукционна къща "Сотбис" ще даде на търг в Хонконг китайски картини, надявайки се приходите да достигнат 26 милиона долара. "Търсенето на китайски картини е все по-голямо през последните години. Все повече китайци оценяват родното изкуство", обясниха организаторите.
Купувачите от Азия са сред най-активните на пазара през това полугодие, сочат изнесените данни от двете водещи аукционни къщи – “Кристис” и Сотбис”. Днес Китай е световен лидер по аукционни продажби на изобразително изкуство, а произведенията на китайските художници са сред най-търсените в света. С годишен оборот от 3 млрд. USD за 2010 г., Китай превзе САЩ, които вече се намират на втора позиция с 30% от световния приход. Великобритания е трета с глобален дял от 19% и приходи от 1.8 млрд. USD, а Франция остана четвърта с 475 млн. USD, т.е. с дял от 5% - през 2009-а тази цифра беше 13.9%. През миналата година възходът на китайските художници беше зрелищен. По-специално в сегмента „Стари майстори ”. Доминирането им беше съкрушително - 15 от световните 20 най-добри резултата за 2010-а бяха за китайски художници. Още повече, че най-скъпите 6-има също бяха китайци.
Asia  Week /1/
Asia Week /1/
Asia  Week /2/
Asia Week /2/
Asia  Week /3/
Asia Week /3/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!