НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Аниш Капур проектира мобилна концертна зала за районите, засегнати от земетресението и цунамито в Япония (08.09.2011)

Британският скулптор Аниш Капур  се зае с поредното смело начинание в своята творческа кариера. Той работи върху нов проект, свързан с Япония. Скулпторът ще проектира мобилна концертна зала, която ще пренася музика и изкуство в регионите  на Япония,   засегнати от земетресението и цунамито през месец март тази година. Мащабната структура ще бъде построена в сътрудничество с японския архитект Арата Исодзаки. Строежът на залата е организиран от музикален фестивал  в Люцерн, Швейцария,  в сътрудничество с концертната агенция Kajimoto Music. Проектът е спонсориран основно от швейцарската банка UBS, но организаторите се надяват да намерят още меценати за цялостно реализиране на идеята.  Проектът е озаглавен Ark Nova - A Tribute Higashi Nihon. Higashi Nihon е район, поразен от земетресението и вълните цунами на 11 март 2011 г.

Програмата на събитията,  планирани  за пролетта на следващата година,   ще включва класическа музика, джаз, танци и мултимедийни проекти. Събитията се очаква да бъдат финансирани от спонсори, а билетите ще бъдат безплатни за местните хора.

Залата, проектирана от Аниш Капур,  ще събира до 700 зрители и ще има "пневматична  структура", така че бързо да може да се напомпва с въздух, предава BBC. Тя ще бъде построена като пъзел, на модули. Отделните сегменти ще позволяват по-лесното й демонтиране и бързото й сглобяване, когато тя се мести от място на място.  "Със сигурност няма как да изтрием спомена за ужасното бедствие, споходило тези части на Япония, нито да притъпим болката на жителите й. Но с този проект бихме желали да дадем на хората в засегнатите региони надежда и обещание за ново начало" - сподели изпълнителният директор на фестивала в Люцерн - Майкъл Хефлигер, пред AFP.

Anish Kapoor
Anish Kapoor
The Project  /1/
The Project /1/
The Project  /2/
The Project /2/
The Project  /3/
The Project /3/
The Project  /4/
The Project /4/
The Project  /5/
The Project /5/
The Project  /6/
The Project /6/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!