Основни данни
Аукционна къща "Аполон и Меркурий"


Аукционна къща

Аполон и Меркурий е най-старата аукционна къща в България. Управлява се от актьора Игор Марковски и завършилият Художествена академия, специалност Скулптура, Димитър Фицов.


Аполон и Меркурий възниква през 1986 във фоайето на театър Сълза и Смях, където Игор и Димитър организират изложби на съвременни автори. Първият им търг е през 1992 в Японския хотел /сега Кемпински-Зографски/. До 2010 имат над 90 търга.


В началото на 90те години на 20ти век „Аполон и Меркурий” взимат под наем целия първи етаж на „Шипка”6 и на площ над 700 кв метра правят всяка седмица нова изложба на млади български художници.
 

През 2000 г. те организират Първият търг за западно европейско изкуство у нас и реализират най-скъпо продадената картина, акварел на Фернанд Леже. По това време те са водещи на пазара на изкуството, постепенно се появяват и други търговци.

Аполон и Меркурий на няколко пъти се натъкват на крадени и сгрешени произведения и понасят загуби от хаоса на пазара у нас:
През 2000 г. Димитър Фицов купува от антиквар силно повредена маслена картина на Бенчо Обрешков. В продължение на повече от пет месеца картината се реставрира постепенно. След като произведението е готово Димитър Фицов я занася в Националната галерия за сертифициране. Там се оказва, че картината е открадната от Градската галерия на гр. Пловдив, но никой не подозира за изчезването й. Като добросъвестен купувач Фицов може да задържи картината, но решава да я дари обратно на музея. Случаят е отразен широко в медиите, а аукционната къща получава акт за дарение.
 

През 2006г. те връщат парите за продадена картина на Георги Митов, тъй като се оказва, че е от друг автор - Георги Митев и е рисувана 3 години след смъртта на Митов. Виж картината и подписите тук

"Аполон и Меркурий"  се опитват да установят традиция с продажба на произведения социалистически реализъм - аукцион, който правят на 9 септември три поредни години. Търгуват се успешно портрети на Тодор Живков, Георги Димитров, както и видеокасети с поредицата "На Всеки Километър". Но дори и в соцреализма се оказва, че съществуват проблемни произведения.
През 2007 обаче постъпва оплакване, че всички картини от соцреалиста Никола Димитров - Дедо Боже, обявени за търга на 9 септември във в. "Труд", са издирвани, тъй като са изчезнали от неговите роднини. 
 

Пак през 2007 обявяват за продан шедьовърт Слънчогледи на Никола Танев, която е чужда собственост. След като притежалят прави скандал в медиите, те се извиняват. Виж историята тук.

През 2009 те правят медиен триумф с изваждането на "Втора Ръченица на Иван Мърквичка" - една от най-известните картини на нашия класик.

До 2010 Аполон и Меркурий финансират и публикуват две книги за български художници – „Павел Кръстев” (2002) и „Митът Димитър Казаков-Нерон”(2003) с автор проф. Аксиния Джурова. По волята на родните на Павел Кръстев, художничката Цветана Мицеева-Кършовска картините на Кръстев са дарени на държавни галерии в страната чрез Аполон и Меркурий.

 

През март 2010 Игор Марковски и Мария Василева, главен куратор на СГХГ създават фондация „Едмонд Демерджиян” за подпомагане на млади таланти в изкуството и музиката.
Игор Марковски е носител на „Златно перо” на галерия „Макта” за заслуги към българската култура. Член е на Български Делфийски комитет. 

Пак през 2010, на 27 май полицията нахлува по време на търг на "Аполон и Меркурий"  в "Гранд хотел София". Причината - не е спазен новия закон за културното наследство.
 

Историята около полицейската акция срещу "Аполон и Меркурий" може да видите тук

Виж още Крадената картина от търга на "Аполон и Меркурий" излязла от аукцион на "Виктория"


"Аполон и Меркурий" правят първата изложба на българската емигрантка Лини Анеф, авторка на картичките на ЮНЕСКО заУругвай, която е завръща в родината си благодарение на тях през 2005.
 

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!