Home >> ArtPedia >> Details
Main data
"Apollo&Mercury" Auction house


Аполон и Меркурий е най-старата аукционна къща в България. Управлява се от актьора Игор Марковски и завършилият Художествена академия, специалност Скулптура, Димитър Фицов.


Аполон и Меркурий възниква през 1986 във фоайето на театър Сълза и Смях, където Игор и Димитър организират изложби на съвременни автори. Първият им търг е през 1992 в Японския хотел /сега Кемпински-Зографски/. До 2010 имат над 90 търга.


В началото на 90те години на 20ти век „Аполон и Меркурий” взимат под наем целия първи етаж на „Шипка”6 и на площ над 700 кв метра правят всяка седмица нова изложба на млади български художници.
 

През 2000 г. те организират Първият търг за западно европейско изкуство у нас и реализират най-скъпо продадената картина, акварел на Фернанд Леже. По това време те са водещи на пазара на изкуството, постепенно се появяват и други търговци.

Аполон и Меркурий на няколко пъти се натъкват на крадени и сгрешени произведения и понасят загуби от хаоса на пазара у нас:
През 2000 г. Димитър Фицов купува от антиквар силно повредена маслена картина на Бенчо Обрешков. В продължение на повече от пет месеца картината се реставрира постепенно. След като произведението е готово Димитър Фицов я занася в Националната галерия за сертифициране. Там се оказва, че картината е открадната от Градската галерия на гр. Пловдив, но никой не подозира за изчезването й. Като добросъвестен купувач Фицов може да задържи картината, но решава да я дари обратно на музея. Случаят е отразен широко в медиите, а аукционната къща получава акт за дарение.
 

През 2006г. те връщат парите за продадена картина на Георги Митов, тъй като се оказва, че е от друг автор - Георги Митев и е рисувана 3 години след смъртта на Митов. Виж картината и подписите тук

"Аполон и Меркурий"  се опитват да установят традиция с продажба на произведения социалистически реализъм - аукцион, който правят на 9 септември три поредни години. Търгуват се успешно портрети на Тодор Живков, Георги Димитров, както и видеокасети с поредицата "На Всеки Километър". Но дори и в соцреализма се оказва, че съществуват проблемни произведения.
През 2007 обаче постъпва оплакване, че всички картини от соцреалиста Никола Димитров - Дедо Боже, обявени за търга на 9 септември във в. "Труд", са издирвани, тъй като са изчезнали от неговите роднини. 
 

Пак през 2007 обявяват за продан шедьовърт Слънчогледи на Никола Танев, която е чужда собственост. След като притежалят прави скандал в медиите, те се извиняват. Виж историята тук.

През 2009 те правят медиен триумф с изваждането на "Втора Ръченица на Иван Мърквичка" - една от най-известните картини на нашия класик.

До 2010 Аполон и Меркурий финансират и публикуват две книги за български художници – „Павел Кръстев” (2002) и „Митът Димитър Казаков-Нерон”(2003) с автор проф. Аксиния Джурова. По волята на родните на Павел Кръстев, художничката Цветана Мицеева-Кършовска картините на Кръстев са дарени на държавни галерии в страната чрез Аполон и Меркурий.

 

През март 2010 Игор Марковски и Мария Василева, главен куратор на СГХГ създават фондация „Едмонд Демерджиян” за подпомагане на млади таланти в изкуството и музиката.
Игор Марковски е носител на „Златно перо” на галерия „Макта” за заслуги към българската култура. Член е на Български Делфийски комитет. 

Пак през 2010, на 27 май полицията нахлува по време на търг на "Аполон и Меркурий"  в "Гранд хотел София". Причината - не е спазен новия закон за културното наследство.
 

Историята около полицейската акция срещу "Аполон и Меркурий" може да видите тук

Виж още Крадената картина от търга на "Аполон и Меркурий" излязла от аукцион на "Виктория"


"Аполон и Меркурий" правят първата изложба на българската емигрантка Лини Анеф, авторка на картичките на ЮНЕСКО заУругвай, която е завръща в родината си благодарение на тях през 2005.
 

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!