НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ретроспективна изложба на Пикасо в Цюрих от 15-ти октомври 2010 - 30 януари 2011 година (19.01.2010)

Кунстхаус в Цюрих, където е проведена първата музейна експозиция на Пикасо през 1932 г., ще чества своята стогодишнина със специална програма, включваща изложба, показваща как съвременници посрещнали творбите на испанския художник.

 

Програмата ще започне на 12 февруари с рядката възможност за публиката на поглед върху световно известната колекция на често  обсъждания индустриалец от Цюрих Емил Буехрле и кулминира с изложба по случай 150-та годишнина от рождението на Карл Мозер, архитекта на сградата.

 

"Решихме да отбележим стогодишнината ни не само с едно голямо събитие, а с цяла програма включваща голямо разнообразие от изложби от най-висока класа", заяви директора на Кунстхаус -  Кристоф Бекер.

 

Музеят, който приветства 228 000 посетители през 2009 г., има за цел да покаже своята сила в представянето на голямото разнообразие от различни стилове в изкуството простиращи се през вековете - от картини на стари майстори до филми и инсталации на съвременни художници.

 

Изложбата на Буехрле ще даде на публиката възможността да надзърне в една от най-значимите световни, частни колекции на европейското изкуство, преди да бъде преместена през 2015 г. в новото крило на Кунстхаус, проектирано от известния британски архитект Дейвид Чипърфийлд.

 

Колекцията, която съдържа около 180 картини и скулптури, включително някои от най-добрите работи от света на импресионизма, е събрана от немския индустриалец Емил Буехрле и в момента се намира във вила в близост до някогашния му дом, край бреговете на езерото Цюрих.

 

Тя стана известна през февруари 2008 година, когато се появи в заглавията на вестниците, с новината, че маскирани крадци са откраднали от там шедьоври на Сезан, Дега, Моне и Ван Гог . Обира се оценява на обща стойност около 160 милиона , което го прави най-голямата кражба на изкуство за Швейцария. Само две от четирите работи са намерени.

 

През последните месеци от годината на стогодишнината си, музея ще повтори ретроспективната изложба на Пикасо от 1932 г., чийто куратор е бил самият автор. Тя е отличителен знак за Кунстхаус и важен момент в историята на съвременното изкуство. Експозицията ще се проведе от 15-ти октомври 2010 г. до 30 януари 2011 година и ще включва около 60 от най-важните творби на Пикасо, избрани от него през 1932 г. Тя ще бъде придружена от каталог, който проследява историята на изложението, влиянието й върху приемането за Пикасо и противоречията около него в този момент, както и изключителното й значение за отношенията между артисти, арт дилъри, музеи и културни институции от началото на 20-ти век до наши дни. Благодарение на подкрепата на водещи колекции и частни кредитори от Европа, САЩ и Япония, тази изложбата в Кунстхаус, обещава да заеме най-високо място на стогодишнината на музея
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!