НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Крис Офили в Tate Britain (06.02.2010)
До 16-ти май 2010 година ярко оцветените и сложно орнаментирани картини на Крис Офили ще могат да бъдат видени от посетителите на Tate Britain. Изложбата включва над 45 картини, рисунки и акварели от средата на 90-те години до днес. Събрани заедно те дават един общ поглед върху творчеството на художника. Офили е един от най-аплодираните британски художници за своето време. През 1998 г. той печели наградата Търнър, а през 2003 г. - представлява Великобритания на 50-то Венецианско биенале.

Със своите творби, които свързват свещеното и скверното, популярната култура и вярванията, Офили си е изградил международна слава. Повечето от картините му са известни със своето богато наслояване и изобретателността на автора при използването на различни материали, като топки слонска тор придружаващи маслените платната и подпомагащи тяхната основа. Също така използва блясък, смола, габърчета и изрезки от списания.

Ранните творби на Офили са рисувани под широк спектър от влияния, от пещерната живопис на Зимбабве до филмите свързани с експлоатацията на негрите, сливайки герои от комикси с фънк и хип-хоп икони.

Акцентите на изложбата включват произведенията „No Woman, No Cry”, 1998 - нежен портрет на плачеща женска фигура и „The Upper Room”, 1999-2002 – затъмнена стая с цвят на орех, съдържаща тринадесет платна, изобразяващи маймуни от вида макак резус. Всяко от тях е нарисувано в смели цветове и е индивидуално осветено.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!