НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ценни антики излизат наяве благодарение на гръцката полиция (05.03.2010)
Гръцката полиция в Солун е арестувала двама мъже, опитвайки се да продадат няколко артефакта, включително бронзова скулптура на император Александър Велики от 4 в. пр. н. е., която са предлагали на цена от 7 млн. евро (9,5 милиона долара).

Полицията идентифицира заподозрените като 48-годишен солунски бизнесмен и 51-годишен фермер, но не предостави имената им.

Мъжете са били задържани в близост до град Кавала, на изток от Солун. Претърсвайки колата им, полицията намира ценните находки, измежду които са 65-сантиметровата статуя на Александър, две бронзови глави на момче и млад мъж и още други предмети. Бронзовата глава на младо момче, най-вероятно е част от по-голяма скулптура и е датирана от римската епоха, през 1 век пр.н.е.

Полицейските служители съобщиха, че по всяка вероятност двамата трафиканти са внесли нелегално античните предмети от Турция.

"Според наша информация, заподозрените са се опитвали да продадат скулптурите от около една година," каза старши полицай от Солун - Димитрис Тсакнакис в официално обръщение пред Асошиейтед прес. "Те са искали 7 млн. евро за скулптурата на Александър и между 4-6 млн. евро (5,43 - 8,14 милиона долара) за бронзовата глава на момчето."

Експерти твърдят, че статуята на Александър е изработена в ателието на Лизип, личният скулптор на Александър. В момента в солунския Археологически музей се провеждат химични изследвания, за да се установи автентичността на скулптурата, тъй като в това ателие някога са били правени и копия на оригинални произведения.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!