НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Филм качи главоломно цените на неизвестен французин (05.03.2010)
Филмът „Изход пред магазина за подаръци” – посветен на изкуството на графита донесе небивал успех не само на своите създатели, но и на неговите герои. Голямото пространство в лентата е отделено на автентичен уличен художник и автор на видеоклипове – французина Тиери Гета. Малко след първите прожекции на „Изход пред магазина за подаръци” Гета откри своя експозиция в Ню Йорк, в която най-ниската цена на негова картина бе 5000 долара. Частен колекционер откупи един огромен портрет на Мадона за рекордните 200000 долара.
Успехът на лентата до голяма част се дължи на солидна доза мистификация около личността на нейния режисьор – Банкси. Самият той е автор на знаменити политически ангажирани графити – но никой още не е разкрил самоличността му. Британецът отстоява своята анонимност с всички сили и средства. След появата на неговия първи филм, мнозина подозират, че той и героят му Гета всъщност са един и същи човек.
Лентата представя 44-годишния Гета като художник с името мистър Брейнуош (промит мозък). Сюжетът, тип градска приказка, разказва за израстването на героя от нулата до статута на медийна арт икона. Кулминацията във филма е първата изложба на Брейнуош в Лос Анджелис, преди откриването на която продажбите му достигат 100 000 долара. Малко след това самата Мадона го наема да изработи дизайна на хитовия й албум „Селъбрейшън”.
В блоговете гръмват всякакви слухове и догадки. Някои блогъри излизат с идеята, че мистър Брейнуош е параван на Банкси, а други направо приемат, че е самият Банкси. В същото време главният герой и актьор, Гета, заявява на своя развален английски: „Хората искат да знаят дали съм истински, дали се шегувам, дали съм Банкси, дали шегата не е измислена от Банкси. Но колкото повече ме гледат, толкова по-истински ставам за тях.”
Тази история може да се приеме като поредната закачка на неукротимия Банкси с повърхностните механизми на съвременната арт индустрия.

Kanye West by Mr.Brainwash
Kanye West by Mr.Brainwash

"Life is beautiful" by Mr.Brainwash
Banksy's artwork
Banksy's artwork
Banksy's artwork
Banksy's artwork
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!