НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Поп арт и политика на показ в Лондон (09.03.2010)
Ричард Хамилтън, един от създателите на поп-арта в Европа, е представен в изложба в галерия Серпентайн в Лондон от 3 март до 23 април 2010г.

Тематичен фокус на експозицията са политически насочените му творби. През творческата си кариера, стартирала през 1950г., той е преминал през не една техника: рисуване, графични техники, инсталации, и индустриален дизайн.
„ През 50те изведнъж имахме възможността да узнаваме на момента какво става по света през огромната визулна матрица, която ни заобикаля. Телевизията, киното, списанията, вестниците заляха артистите с цялостна визия за света.” – казва той през 1969.
При по-подробно изследване на творбите на художника се вижда отчетливо как той играе с понятия като време и пространство, както и с множество от стилове и техники, опитвайки се да пречупи „реалността”.
Експозицията показва в дълбочина процеса, през който творецът минава докато стигне до крайното произведение, както и различните начини, през които използва фотографския материал. Също така показва трайния му интерес към създаването на размножени образи възоснова на един иконичен образ, като по този начин едновременно критикува и отразява изкривената действителност на медийната среда.

Роден през 1922, Хамилтън е водеща фигура в течението Поп Арт във Великобритания, а също така и лидер на основаната през 1950 година Независима група. Това е група от художници и писатели, създадена в лондонския Институт за съвременно изкуство. Те са очаровани от въздействието на американските масмедии върху британския начин на живот, които наводняват страната след края на Втората световна война. За първата разпознаваема изява на британския поп арт се смята вдъхновеният от Марсел Дюшам колаж на Хамилтън от 1956 г. "Какво прави днешните домове толкова различни, толкова привлекателни". Ретроспективни експозиции на работите му са правени във Великобритания в галерия Хановър през 1964 г. и в галерия Тейт през 1970 и 1992 г. Освен това Хамилтън представя Великобритания на венецианското биенале през 1993 година.

Just What Is It that Makes Today's Homes So Different, So Appealing?
Just What Is It that Makes Today's Homes So Different, So Appealing?
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!