НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В Токио представят европейски шедьоври от бостанския Музей за изящни изкуства (19.04.2010)
Картинното съкровището на „Музея за изящни изкуства” (Museum of Fine Arts), Бостън е представено в Токио на голяма изложба, която изследва пет века на европейско изкуство, дело на майстори като Рембранд, Веласкес, Ел Греко, Пикасо и Ван Гог.

Изложбата се провежда в столицата на Япония в Мори Арт Център (Mori Art Center), на чиито вход посетителите са посрещнати от два впечатляващи шедьовъра, картината "Luis de Gongora y Argote” („Луис де Гонгора и Арготе”), 1622 на Веласкес и "Victorine Meurent" (1862) на Едуард Мане, на тях ясно личи влиянието което има първия художник, върху втория.
 
 
Експозицията включва 80 творби, рисувани от 47 европейски майстора, разделени в зависимост от темите които разглеждат на религиозни картини , пейзажи, натюрморти, портрети и др.
 
Първият раздел – портрети - представя десетки шедьоври в различни стилове, от бароковите портрети на Рембранд до импресионистичните произведения на Мане или кубистичните творби на Пикасо и неговия "Portrait of a Woman" ("Портрет на жена"), 1910 г.

Стаята посветена на религиозна живопис от седемнадесети век, включва уникални произведения като „Saint Dominic in Prayer" ("Свети Доминик в Молитва"), 1605 г., от Ел Греко или "Christ after the flagellation" ("Христос след бичуването"), рисувана от испанския художник Бартоломе Естебан Мурильо около 1665 г .

Импресионизмът, движение добре познато в Япония, заема специално място в тази изложба. Една от перлите в него е произведението "At the Races in the Countryside" ("На състезанието в провинцията") на Едгар Дега. В раздела съществува и една секция, посветена само на пейзажите на Клод Моне. Тя включва десет негови картини, измежду които са "The Water Lily Pond" ("Езерото с водните лилии"), 1990 г. и „Rouen Cathedral Facade and Tour d'Albane” ("Фасадата на Катедралата Руен”) от 1894 г.
 
Представянето на творби доказващи връзка между различните автори поставя една до друга картината на Винсент ван Гог “Houses at Auvers” ("Къщи в Ауверс”), от 1890 г. до „The Pond" ("Езерото") на Сезан, които е живял в Ауверс между 1872 и 1874 г., а влиянието което Сезан има върху Реноар може да бъде видяно на няколко крачки разстояние в картината "Rocky Crags at L'Estaque" (1882 г.).

Произведенията, участващи в изложбата са избрани от общо 1600 творби, от колекцията с европейско изкуство на „Музея за изящни изкуства” в Бостън, които по принцип не се излагат извън галериите на музея. Изложбата ще остане отворена за гражданите и посетителите на Токио до 20 юни 2010 г., след което ще бъде представена и в музея на град Киото от 6 юли до 29-ти август 2010 г.
 

"Luis de Gongora y Argote" Velasquez

"Victorine Meurent"
„Saint Dominic in Prayer
„Saint Dominic in Prayer" El Greco

"Christ after the flagellation" Murillo

"At the Races in the Countryside" Edgar Degas

"Houses at Auvers" Vincent van Gogh
„The Pond
„The Pond" Cézanne

"Rocky Crags at L'Estaque" Cézanne
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!