НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Търг на американското изкуство в Сотбис (14.05.2010)
На 19 май 2010г. аукционна къща Сотбис ще проведе търг посветен изцяло на американската рисунка и скулптура. Събитието ще състои в Ню Йорк и обхваща множество стилове, от пейзажи сътворени през XIX век до реалистичните творби на Андрю Уайет .

Връхни точки на мероприятието ще бъдат редки модернистични творби, които не са предлагани на пазара с десетилетия.

Двете великолепни работи на Джорджиа О`Кийф, „Черна петуния и бяло грамофонче I” (“Black Petunia and White Morning Glory I”,1926 г.) и „В черупка на мида” (“Inside Clam Shell”, 1930 г.) са част от най-успешния й нюйоркски период, когато е отвела абстрактния си стил към нови насоки.

Друга забележителна творба участваща на търга е „Кафе, площадът на Восге” (“Café,Place des Vosges”) на Стюарт Дейвис рисувана по време на дългия престой на художника в Париж. Картината изобразява завръщането му към кубизма, който лъха от нюйоркските му градски пейзажи. Тя е част от колекцията на Каролин и Роджър Хорчоу, които предлагат и още един автор.

Творбата на Мардсен Хартли „Берлински серии, номер 1” също ще бъде представител на гореспоменатата колекция и е една от най-ранните му картини,която е правил в Берлин и ни препраща към сериите му „Америка”, които заедно със сериите му „Немски офицери” отправя творчеството му към международната модернистка сцена.

От друга страна, американският импресионизъм ще бъде представен от акварелната творба на Джон Сингер Саржънт „На гондола (Жан дю Глен)”. Тя е рисувана по време на медения месец на бавачката на децата му във Венеция и е сватбен подарък за двойката.

Една от картините от XIX век, които ще бъдат предложени за продан е тази на Мартин Джонсън Хийд „Две слънчеви ангелски колибрита на клон с две нови орхидеи” (“Two Sun Angel Hummingbirds on a Branch Two Orchids”). Това е една творба, която изобразява деликатен баланс между пейзаж и натюрморт , излагайки на показ обсебеността на художника от колибритата.


Marsden Hartley -
Marsden Hartley - "Berlin Series,No.1"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!