НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Фотографии на Марина Абрамович в Ню Йорк (17.05.2010)
До 31 май нюйоркският музей за модерно изкуство (МоМА) е домакин на една ретроспективна експозиция под мотото „Артистът присъства”  на легендарната артистка със сръбски произход Марина Абрамович (р.1946 г.).
Куратор на изложбата е Клаус Бисенбах.

Представени са около 50 творби, които обхващат над четири десетилетия от творчеството й. Освен фотографии има изложени и нейни ранни видео арт работи, звукови манипулации, инсталации, пърформанси, както самостоятелни така и в сътрудничество с Уве Лайсипен(Улай).

Най-силният им съвместен проект е последният им, този от 1988 г. , когато решават да прекосят Великата китайска стена, тръгвайки от противоположни посоки. Улай тръгва от пустинята Гоби, а Абрамович от Жълто море. Всеки от тях извървява 2500км, срещайки другия в средата на пътя.

За да се усети още по-силно присъствието на авторката, организаторите на изложбата излагат на живо пърформансите на артистката.

Като допълнение e показван, един нов орогинален пърформанс изпълнен от самата Абрамович, който е и най-дългото й соло участие досега.

Изложбата е акомпанирана с илюстрован каталог, който включва звукозапис с гласа на авторката развеждащ читателя из изданието.

 

 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!