НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кралския музей Онтарио представя "Войнът император и китайската теракотена армия" (25.05.2010)

През 1974 г., земеделци от северната част на Китай случайно открили фрагменти от теракотена фигура – първата находка на това, което по-късно ще се окаже едно от най-големите археологически открития в историята, а именно теракотената армия на император Цин Шъхуан.

Изложбата озаглавена „Войнът император и китайската теракотената армия” ще бъде изложена в Кралския музей Онтарио от месец юни 2010 година до януари 2011 г. Експозицията представя артефакти от гробищния комплекс на първият император на Китай - най-големия комплекс по рода си в Китай, а вероятно и в света.

В своята подготовка за задгробния живот, погребания преди 2200 години в китайската северна провинция Шанси, император Цин Шъхуан се обградил с близо 8000 теракотени воини и коне в реални размери и подредени в изключителен военен строй, заедно с много други предмети. Войните често са определяни като осмото чудо на света, а през 1987 г., уникалната археологическата находка е добавена към официалния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Изложба в Кралския музей Онтарио проследява ключови моменти в историята от преди, по време и след управлението на първия император на Китай с помощта на близо 300 артефакта от първото хилядолетие пр. н. е., заети от дузина археологически институти и музеи на провинция Шанси. Тази експозиция ще представи най-голям брой от теракотените фигури и най-голямата колекция от предмети, свързани с императора показвани някога в Северна Америка. Почти една трета от артефакти, никога не са били показани извън Китай, а други даже не са излагани публично, което прави изложба в Кралския музей Онтарио едно изключително събитие.
 

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!