НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нефритът е магнит за колекционерите (28.05.2010)
На първо място в списъка на всеки колекционер на китайско изкуство се нареждат предмети от императорския период, свързан с династията Киан Лонг.

Предметите увеличават стойността си, ако са изработени от бял нефрит. Затова и последната предложена от аукционна къща „Бонамс” колекция се оказа притегателен център за сериозни експерти и купувачи от цял свят.

В състоялия се наскоро в Лондон търг участваха над 200 души. Сред тях личат имената на Присила Чак, съпруга на водещия хонгконгски арт дилър Уилям Чак; Роджър Кевърн, един от основните лондонски търговци на китайски порцелан и картини; Ричард Литълтън от престижната търговска къща „Литълтън и Хенеси”.

След серия оживени наддавания търгът достига своята кулминация когато на масата се появяват предметите от нефрит. Особено внимание привлича обект 21 – фино изработена плоска ваза с височина около 21 см. Според първоначалните очаквания тя би трябвало да се продаде за 30-40 000 паунда. Наддаванията започват с по 5000 паунда и бързо нарастват.

Повратна точка в търга е неочаквано агресивното участие на конкурентната на „Бонамс” заложна къща „Кристис”. При достигната цена от 50 000 паунда човекът на „Кристис” качва директно на 100 000. На нивото 300 000 паунда все още участват трима играчи. Накрая чукчето удря при финална цена от 580 000 паунда и вазата отива при китайски купувач.

Колин Шийф, ръководител на отдела за азиатско изкуство на заложната къща, заявява: „Това е най-сериозната частна колекция от нефрит, която „Бонамс” е предлагала някога. Досега не сме виждали подобна конкуренция при наддаванията от страна на китайски купувачи. Това показва, че в арт пазара се включват нови преуспяващи предприемачи от най-бързо развиващата се икономика в света”.


 
A white jade boulder
A white jade boulder
A fine white jade incense burner and cover
A fine white jade incense burner and cover
A fine jadeite double-gourd brushwasher
A fine jadeite double-gourd brushwasher
An exquisite white jade
An exquisite white jade "dragon" ruyi sceptre
A jade figure of a recumbent beast
A jade figure of a recumbent beast
A white jade
A white jade "crane and pine" vase and cover
A pale green jade brush
A pale green jade brush
A jade
A jade "monkey and bag" group
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!