НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Писма разкриват непознатия Магрит (29.05.2010)
През месец юни известната заложна къща „Сотбис” организира търг на 40 писма на Рене Магрит, които изчезват от погледа на изследователи и колекционери преди почти четвърт век.

Текстовете, които покриват период от над 20 години и са посветени на разнообразни теми, разкриват неизвестни досега факти от интимния живот на великия сюрреалист.

Особено интересен е любовният триъгълник, в който участват художникът, съпругата му Жоржет Берже и неговия приятел поет Пол Колине.

През 1936 г. Магрит е в Лондон, където се запознава с Едуард Джеймс (най-важният покровител и меценат в живота му) и вероятно се впуска в кратка любовна авантюра с неизвестна дама.

По това време той пише на Колине: „Очаквам да направиш всичко възможно, за да превърнеш отсъствието ми в по-малко мъчително преживяване за жена ми.” Той не успява обаче дълго да запази това великодушие.

При зъвръщането си във Франция наема полицай, който да проследи любовната двойка, което води до неизбежен сблъсък. Известно време художникът и поетът престават да си говорят.

Тонът на Магрит е неизменно весел. За разлика от повечето други художници, които в кореспонденцията си се оплакват от безпаричие или от злонамерени галеристи, великият французин гледа на живота с чувство за хумор и ведър оптимизъм.

Писмата до Колине, които съдържат и ценни скици, са открити в ателието на художника от Жоржет. Продадени са на търг в Лондон през 1987 г. Тогава американски бизнесмен ги купува за 12 000 паунда (20076 долара по онова време). Днес предполагаемата им цена се помества в диапазона между 200 000 и 400 000 долара.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!