НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Клеопатра: В търсене на последната царица на Египет (31.05.2010)
Света на Клеопатра, който е бил изгубен в морето и пясъка в продължение на около 2000 години, ще бъде преоткрит в изложбата - "Клеопатра: В търсене на последната царица на Египет". Световната премиера на експозицията ще се осъществи през юни 2010 г. във Франклин институт във Филаделфия. Изложбата е организирана от „National Geographic” и „Arts and Exhibitions International”, със съдействието на Висшия египетски съвет по старините и Европейския институт за подводна археология (IEASM). Включваща повече от 250 артефакта - от най-малките парчета злато и монети до колосални статуи високи над 5 метра - експозицията предоставя прозорец към историята на Клеопатра, както и поглед върху всекидневния живот на нейните съвременници. Сред изложените предметите ще присъства великолепна статуя на царицата на Египет изработена от черен гранит, датираща от епохата на Птолемеите.

Изложбата за легендарната царица, която остава една от най-големите загадки в историята, ще бъде представена във Франклин институт от 5-ти юни 2010 до 2-ри януари 2011 г. Франклин институт бе домакин на експозицията "Тутанкамон и Златния век на фараоните", разработена от същите организатори, която стана най-посещаваната обикаляща музейна сбирка в света през 2007 г., след като бе разгледана от повече от 1,3 милиона посетители.

Посетителите на изложбата ще бъдат въведени в търсенето на Клеопатра чрез два експедиции, които все още се не са приключили, на съвременните изследователи д-р Захи Хауас, виден египетски археолог и генерален секретар на Висшия съвет по старините, и Франк Годио, френски подводен археолог и директор на IEASM. Търсенето на Годио се превърна в едина от най-амбициозните подводни експедиции, провеждани някога. Чрез нея бяха открити кралския дворец на Клеопатра и два древни града, които след серия от земетресения и приливни вълни са били изгубени под водата в продължение на векове.

Като акцент, изложбата ще представи артефакти от подводното търсене на Франк Годио на Средиземноморското крайбрежие на Египет, започнало през 1992 г. и спонсорирано от фондацията Хилти. Забележителените открития на Годио ще пренесат посетителите в неговото търсене на изгубения свят на Клеопатра. На изложбата ще могат да бъдат видени и подводни кадри и снимки на екипа на Гоидо, докато откриват артефакти в океана и ги издигат на повърхността за пръв път от векове.

"Целта на нашата работа е да разкрием следи от миналото и да върнем историята обратно към живот. Щастливи сме да представим нашите подводни археологически постижения и открития направени край бреговете на Египет на американската общественост ", каза Франк Годио.
 

Sphinx (Ptolemy XII), Alexandria, 1st century BCE
Sphinx (Ptolemy XII), Alexandria, 1st century BCE
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!