НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Осло търси 1600 изчезнали произведения на изкуството (07.11.2017)
 Произведенията са от колекцията за градски изкуства в град Осло, която е изложена на около 1000 места в цялата норвежка столица. Градската колекция на град Осло е създадена през 1946 г. и се състои от повече от 19 000 артикула, с творби в училища, домове за възрастни хора и пожарни станции.

Не за пръв път в Осло изчезват произведения на изкуството, които са общинска собственост. През 1994 г. двама крадци влизат в Националната галерия в града и открадват най-известната творба на Едвард Мунк – „Писъкът“ The Scream (1893). Десетилетие по-късно, различна версия на картината е взета от музея на Мунк в грабеж посред бял ден. И двете картини днес са възстановени.

Сега, при по-малко зловещи обстоятелства, градът приканва гражданите си да намерят около 1600 "изчезнали" творби, сред които още един Мунк - въпреки че този път е малка маслена живопис на череши от сестрата на Едвард - Ингър Мунк.

Норвежкият таблоид Dagbladet създаде уеб страница със списък на изчезналите произведения от Градската художествена колекция. Както и картината на Ингър Мънк, други произведения, които все още не са намерени, включват дърворезба на Николай Аструп, портрет на писателя Джонас Лиз от норвежкия художник Кристиян Крог и 20 отпечатъка от внука на Пол Гоген - Рене Гоген.

Общината твърди, че произведенията не са непременно загубени, а просто са каталогизирани като "не намерен". Ларс Инге Мерок Олсен, действащ директор на Агенцията за културни въпроси, казва: "През 2013 г. получихме по-голямо финансиране и можехме да започнем систематично да работим със събирането". 

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!