НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Винзавод“ откри студио за млади художници (10.11.2017)
Проектът "Отворени студиа" в Русия, който има за цел да подпомогне начинаещи художници, се появи в Центъра за съвременно изкуство "Винзавод". В допълнение към работата в студиата (пространството адаптирано от архитектурното бюро "Project Eleven"), художниците ще се запознаят със съвременния художествен процес. За тази цел е специално разработена образователна програма и са подготвени редица срещи с успешни художници и арт дейци. Според директорът на Фондацията за подпомагане на съвременното изкуство "Винзавод" София Троценко, промотирането на млади художници е важна задача за всички. С помощта на проекта младите автори правят портфолио, а "Отворени студиа" се превръща в системен проект.

Художниците, които са получили работни студиа са избрани от експертен съвет, съставен от Троценко, галеристите Елена Селина, Дмитрий Ханкин, Александра Шарова, художничката Айдан Салахова, ръководител на изложбената катедра на Руската академия на изкуствата Алексей Новоселов и кураторът Андрей Паршиков. За конкурса са били подадени общо 82 заявления за участие в програмата, от които са избрани осем творци. "Основните критерии бяха перспективите на проекта и на самия художник, който в крайна сметка ще покаже своя проект. Важно е те наистина да работят усилено, за да могат да използват всичко, което им дава работилницата ", - казва Андрей Паршиков. Според него, това е основната причина, поради която са избрани тези, които работят с традиционните техники. Също така, експертният съвет оцени и обсъди качеството на произведенията, създадени преди "Отворени Студиа". В проекта са избрани Владимир Карташов, Антон Кушаев и Денис Уранов, Асмик Мелконян, Кристина Стрункова, специализиралата се в инсталации от порцелан Дария Неретина, художникът и архитект Леон Гаспарян и Алексей Жучков.

Артистите ще работят в студиото до юни 2018 г., а в края на сезона ще имат групова изложба. В допълнение към работилниците за руските художници, "Отворени студия" вече са готови и за пребиваване на чуждестранен художник. Кандидатът, който ще бъде избран от експертния съвет, ще започне да работи още от следващия месец във „Винзавод“.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!