НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Носител на наградата Търнър 2017 г. стана Любаина Химид (12.12.2017)
 Тазгодишната награда Търнър бе връчена на Любаина Химид. Заедно с наградата, художничката от Престън (Великобритания) получи и парично възнаграждение в размер на 25 000 паунда. Тя заяви, че ще похарчи тези средства за подпомагане на други художници и "може би за нов чифт обувки." Химид отбелязва, че никога не е била развалена от вниманието на критиците, тъй като нейните произведения "са твърде сложни". "Мисля, че темите, по които работих, бяха сложни и многопластови, а вие трябва да си продавате вестниците", заяви тя пред пресата.

Наградата Търнър е основната британска награда в областта на съвременното изкуство, която се връчва ежегодно от 1984 г. насам. Сред лауреатите й са Аниш Капур, Деймиън Хърст и Стив Маккуин. Директорът на Тейт и председател на журито Алекс Фаркусон посочи, че художничката родена в Занзибар е наградена за безкомпромисната борба срещу последствията от колониализма и проявите на расизъм". Освен това той сподели, че преди една година възрастовите ограничения за кандидатите бяха отменени, за да се покаже, че "художникът може да направи пробив на всяка възраст". Така 63-годишната Химид стана най-старият носител на наградата в цялата история.

За конкура журито взема под внимание произведенията от последните три изложби на Химид в Оксфорд, Бристол и Нотингам. Скорошна ретроспектива озаглавена "Място - тук" включва както ранни творби на художничката (от 1980 до 1990-те години), така и произведения след 2010 година, поставя въпроса за расизма и насилието. В нея е включен керамичен сервиз от 100 части, с нарисувани изображения на черни роби, над които Химид работи около 30 години.

В допълнение към творческата й дейност, Любаина Химид е известна с административната си работа: тя е част от борда на попечителите на Центъра за изкуство в Манчестър, в Художествения съвет на Англия и е един от кураторите на британските образователна програма „Creative Partnerships“.

Заедно с Химид в тройката най-добри художници влиза още един участник по-възрастен от 50 години -52-годишният Харвин Андерсън с произведенията си за културата на ямайските клубове. Той ще получи награда от 5 000 паунда. Изложбата на финалистите ще продължи до 7 януари в Tate Modern Gallery в Лондон.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!