НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Огромен музей за съвременно изкуство отвори врати в Рим (07.06.2010)
„Maxxi” или ”Museum of Art for the XXI Century” - първият национален музей в Италия, посветен на съвременното изкуство, бе открит в Рим.

Той е проектиран от британско-иракския архитект Заха Хадид - първата жена, която печели престижната награда „Pritzker Architecture Prize” и ще бъде дизайнер на центъра по водни спортове за олимпиадата в Лондон през 2012 г.

Изграждането на музея - едно от малкото футуристичен места в древния град, отнема на Хадид 11 години, 150 милиона евро и шест италиански министри на културата.
„Maxxi” е изработен от извити бели циментови стени, сложни черни стълбища и прозорци издигащи се от пода до тавана - даващи на музея естествена която да осветява експонатите, а на посетители изглед към квартала.

От външната страна, музея изглежда като широка структура, която се разширява хоризонтално, а не вертикално. Построен е извън историческия център на града на мястото на разрушени военни бараки в кв. „Фламинио” (Flaminio), като по този начин са избегнати протести относно стила на сградата, който се различава от този на големите художествени съкровища на Рим. Всъщност архитектите даже са похвалени за внасянето на свежи и нови форми в Рим.

Музеят се радва на пълната подкрепа на министъра на културата Сандро Бонди, който иска да смени имиджа на Италия на пазител на изкуството на предишните векове и да го придвижи напред в бъдещето на изкуството. Пио Балди, председателят на фондация „Maxxi” каза, че музеят ще се превърне в изследователска работилница и фабрика на творческите способности, както и на място за представяне на нови изложби на някои от най-известните съвременни художници на Италия.

Г-н Балди обобщи културната мисия на музея в три думи: иновации, културното многообразие и интердисциплинарност.
 

„Maxxi”
„Maxxi”
„Maxxi”
„Maxxi”
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!