НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят за модерно изкуство в Рио де Жанейро продава единствената в Бразилия обществена работа на Джаксън Полок (03.04.2018)
 За първи път в историята си, бразилският музей планира да подобри финансовото си положение, като продаде произведение на изкуството от собствената си колекция. Дефицитът на бюджета на музея за модерно изкуство в Рио де Жанейро е около 450 000 долара - ръководството на институцията смята да го покрие като продаде картината от Джаксън Полок “№ 16” – единствената публична картина в Бразилия от този художник. Възможната печалба от продажбата се оценява на около 25 млн. долара - тези пари се очаква да покрият функционирането и развитието на музея още 30 години. Преди да бъде изложена на международен търг първоначално творбата ще бъде предложена на други бразилски музеи и колекционери.

Музеят за модерно изкуство, който е частна нестопанска институция, не получава държавни субсидии. В изявление от 20 март, министерството на културата на Бразилия подкрепи решението му, като заяви, че “признава и зачита независимостта на музея за в решаването на въпроси свързани със съхранението и управлението на колекцията”. Министерството също така добави, че “въпреки че произведението има неоспоримо значение, неговата продажба може да донесе необходимите средства за подпомагане на функционирането, да го обезпечи при кризисни ситуации и да му даде независимост от дарения и спонсорства.”

На свой ред бразилският институт на музеите, който е част от министерството на културата и осъществява контрол над 30 държавни музея, открито се противопостави на продажбата. В деня преди публикуването на ведомственото изявление институтът публикува обръщение към музея за модерно изкуство с молба да преразгледа решението си: “Ние сме много добре запознати със сериозните финансови затруднения на бразилските музеи, но бихме искали да вярваме, че запазването на колекциите е приоритет”. В писмото също така се посочва, че “Според етичните концепции за управление на музея, единствената приемлива ситуацията за продажбата на произведения е само с цел за придобиване на нови творби и увеличаване на колекцията.” Организацията предлага на музея помощ при намирането на решение на финансовите им проблеми.

От своята фейсбук страница, бивш помощник-уредник на музея Марта Местре изрази надежда, че продажбата няма да се състои и “ще се намери друг начин за излизане от кризата, както други институции в Бразилия са успели.” Местре характеризира новината като абсурдна, защото, по думите й „произведението е дарено на музея и е едно от малкото оцелели от пожара през 1978 г., когато 90% от около хиляда произведения на изкуството от колекцията са били унищожени.” Тя добави, че картината разказва историята за формирането на съвременното изкуство в Бразилия”. Тя е дарена на музея през 1954 г. от американския филантроп и политик Нелсън Рокфелер, по това време заместник-председател на музея, година преди завършването на сградата на музея във Фламенго парк.

В интервю за бразилския вестник Folha де S.Paulo президентът на музея за съвременно изкуство Карлос Алберто Шатобриан обосновава решението така: “Ние трябва да покриваме всичките си разходи.” Той отказа да даде по-нататъшни коментари на пресата, само добави, че предложената идея от бразилския институт по музеите за алтернативни мерки изглежда съблазнително“ и питаА вие как предлагате да си плащаме сметките?”

Джаксън Полок “№ 16”
Джаксън Полок “№ 16”
Музеят за модерно изкуство
Музеят за модерно изкуство
Музеят за модерно изкуство
Музеят за модерно изкуство
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!