НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Полският отговор на „Guerilla girls” организира протест срещу японски фотограф (07.08.2018)
Група от демонстранти, носещи бизонски маски, наричащи се “Zubryce Mowimy Nie“(Bison Ladies We Say No), влязоха в галерия във Варшава на 2 август, за да протестират срещу изложба от творби на японския фотограф Нобаьоши Араки. Той е известен със своите сексуално заредени образи, и е въвлечен в движението #Metoo по-рано тази година, когато дългогодишният му модел Каори го обвини, че я е експлоатирал и малтретирал в продължение на 16 години.

Foreign Bodiese групова изложба в галерия „Растер“ намираща се в центъра на полската столица. Тя включва произведения от поредицата "Love-Dream", "Love-Nothing" (2018) и "Cosmoso" (1993/1998) на Араки, както и Ева Котаткова и Анета Гржежковска. Изложбата изследва начина, по който съвременната култура третира тялото като ковък материал, който може да бъде „почти произволно изваян, оформен и деформиран според нуждите“, според уебсайта на галерията.

Насочени към произведенията на  Араки в изложбата, протестиращите - феминистки колектив за изкуство, наречен „Zubrzyce“ - полската дума за женски бизон и национален символ носеха табели, на които се четеше: „Не на санкционирането и насилието в изкуството“ и разпръснати печатни копия на блога Каори, в който тя прави обвинения срещу Араки през април. „Zubrzyce“ е солидарна с писмото на Каори и се противопоставя на насилието, където и да се прилага.

Подобно на Guerilla girls, които са анонимна група от активисти за изкуството и жените, основана през 1985 г. в Ню Йорк, „Zubrzyce“  се занимава с проблемите на равенството между половете и расовата дискриминация в света на изкуството. Участниците действат в маски на горили под псевдоними-имена на известни художници от миналото. Групата създава плакати, листовки, билбордове, пише научни статии, организира изложби, демонстрации, протести, наблюдава сексизъм и расизъм в областта на изкуството.

Zubrzyce“ е създадена миналата година на фона на все повече поляризирания политически пейзаж в Полша. В знак на подкрепа към артистичната колективна организация, която носи маски на горили Guerilla girls, анонимните членове носят маски на бизони по време на интервенциите им, които често се провеждат на антиправителствени демонстрации. „Имаме много консервативно правителство, чиято политика подкопава основните права на жените“, казва една от основателките на „Zubrzyce“. „Опитваме се да намерим нов, силен начин да се противопоставим на това потисничество“, добавя тя. Групата организира първия си протест по време на ежегодния феминистки марш "Манифа" във Варшава на 5 март 2017 г., последван от няколко пърформанса в чужбина, включително на миналогодишното изложение „ Documenta“ в Касел.

 

.
.
.
.
.
.
Нобаьоши Араки
Нобаьоши Араки
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!