НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Протест заради изкуството: Американски художник купува произведение на Банкси, за да го унищожи (20.11.2018)
 Рон Инглиш, американски художник, изрази намерението си да унищожи стенопис на Банкси, който купи на търг. Американският художник закупи произведение от аукционната къща Julien на 14 ноември за 730 000 долара и обеща да унищожи работата като знак за протест срещу купуването и продажбата на улично изкуство.

"Моята идея за тази картина е да я замажа заради моя добър приятел Банкси, ", каза Инглиш. "Ще я направя отново бяла. Това е удар за уличното изкуство. То не бива да се купува и продава. Аз ще покрия творбата и просто ще я включа към една от стените в къщата си. Уморени сме от хора, които крадат нашите неща от улиците и ги продават отново, за това ще купя всичко, което мога и ще го боядисвам бяло. Според The ​​Independent, обаче Инглиш се надява да успее да продаде бялата стена.

Графитът "Робски труд" мистериозно изчезна от Лондон през февруари 2013 г., след което се появи обявен за продажба в Fine Art Auctions в Маями за половин милион долара. Според аукционната къща стенописът е придобит чрез законна сделка с "добре познат" колекционер. Произведението е върнато в Обединеното кралство след обжалване от жителите на Wood Green и по-късно продадено на търг в Ковънт Гардън в Лондон. Серията от скандални събития, свързани с този стенопис, продължават до днес.

Анонимният Банкси даде мнение на официалния си уебсайт. Той бе запитан: "Какво мислите за аукционните къщи, продаващи улично изкуство?" Художникът отговаря с цитат от Анри Матис: "Чувствах се много неудобно, когато моите платна започнаха да се продават за големи суми, видях себе си осъден на бъдеще с рисуване само на шедьоври".

Банкси коментира конкретния случай чрез своя публицист: "За да запазя уличното изкуство там, където то принадлежи, бих насърчил хората да не купуват нищо от никого, освен ако не е било създаден за продажба от самото начало".

Стенописът на " Робски труд" е нарисуван на стена в Wood Green, северен Лондон. Той показва младо момче, чието внимание е съсредоточено върху шевна машина, на колене, правейки британски флагове. Предполага се, че творбата е фин протест срещу масово изработените сувенири за Лондонската олимпиада 2012, които призовават за прекратяване на експлоатацията в името на капитализма.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!